Världskongressen för dietister i Toronto, Kanada juni 2024

 

Del av forskarnätverket kring INIS-studien. Från vänster: Sue McDonell (Nya Zeeland), Evelina Liljeberg (Sverige), Lyn Lloyd (Nya Zeeland), Elin Lövestam (Sverige), Jessica Lieffers (Kanada), Ylva Orrevall (Sverige), Sandra Jent (Schweiz) och Laurene Boateng (Ghana).

 

Evelina Liljeberg och Ylva Orrevall befann sig på världskongressen för dietister i Toronto, Kanada juni 2024 och har sammanställt en rapport om kongressen:

 

Vart fjärde år arrangerar The International Confedereration of Dietetic Association (ICDA) en världskongress för dietister som kallas The International Congress of Nutrition and Dietetics (ICND). Detta år var det dags för den kanadensiska dietistorganisationen att stå som värd för kongressen som hölls i Toronto. ICDA är en sammanslutning av över 50 yrkesföreningar från hela världen vars medlemmar har utbildningar inom mat, nutrition och dietetik. DRF är medlem sedan många år, likaså Kost & Näring. ICDA:s verkar för att stödja nationella dietistföreningar och deras medlemmar, bortom nationella och regionala gränser och har gett ut många publikationer inom dietisters kompetensområde och ger också ut ett nyhetsbrev (https://internationaldietetics.org/).

 

Över 1100 dietister från 67 länder samlades i Toronto för årets kongress. Från Sverige deltog fyra dietister som representerade den svenska dietistkåren:

 

Elin Lövestam, Uppsala Universitet, hade valts ut för att hålla ett så kallat ”plenary speach” inför hela kongressens deltagare om den globala enkätstudie (INIS-studien) som hon leder om implementeringen av nutritionsbehandlingsprocessen och dess terminologi (NCP/NCPT). Publiken bjöds på en insyn i över 15000 svarande dietisters implementering av och attityder till NCP/NCPT och tankeväckande skillnader mellan lägre medelinkomstländer och höginkomstländer lyftes.

Elin Lövestam

 

Evelina Liljeberg, Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset, presenterade en litteraturöversikt om hälso- och sjukvårdsrelaterade barriärer och underlättande faktorer för följsamhet till nutritionsbehandling med kosttillägg. Evelina erhöll DRFs stora medlemsstipendium 2023 för att bekosta delar av denna kongressresa.

 

Evelina Liljeberg

 

Therese Liljebo, Karolinska Institutet, presenterade en delstudie från sitt pågående avhandlingsarbete där näringsintag och intag av FODMAPs (fermenterbara kolhydrater) har undersökts bland patienter i Sverige med ME/CFS (myalgisk encefalomyelit/chronic fatigue syndrome) och jämförts med en frisk population.

 

Ylva Orrevall, Karolinska Universitetssjukhuset, företrädde DRF och hade bland annat ett framgångsrikt möte med VD:n för The Academy of Nutrition and Dietetics för att planera uppdateringar av den kommande svenska översättningen av NCP/NCPT. Därtill så arrangerade hon
ett möte med Esther Myers som deltog vid DRF:s kongress 2011 i samband med att den första svenska översättningen av NCP/NCPT lanserades.

Esther Myers (USA) och Ylva Orrevall minglar på kongressen.

 

En mycket intressant session leddes av den kanadensiska dietisten och professorn Heather Keller där hon argumenterade för att vi inom äldreomsorg och demensvård behöver förflytta oss från att
erbjuda en personcentrerad vård till en relationscentrerad vård. En relationscentrerad vård fokuserar att förbättra vården för såväl den äldre personen som för närstående och vårdpersonalen. Relationsbyggandet mellan alla inblandade står i centrum istället för att ensidigt fokusera på
personen som erhåller vård och omsorg. Med hjälp av interaktiva inslag och personliga berättelser övertygade Dr Keller alla i rummet att en relationscentrerad vård har potential att förbättra nutritionsvården, vardagen och livet för alla inblandade i dessa vårdsammanhang.

 

Under kongressen hölls flera föreläsningar som anknöt till hur dietister kan använda AI. Vi fick bland annat ta del av hur fantastiska matbilder kan skapas genom AI. Nadine Braunstein, dietist från USA höll en föreläsning med titeln ”Rising to the challenge of AI in education and practice”. I sin föreläsning belyste hon dels den fantastiska hjälp dietister kan få genom att använda AI för
kulturspecifik måltidsplanering, näringsvärdesberäkning av kostanamneser, utarbeta patientmaterial, sammanställa enkätresultat, mötesprotokoll, rapporter och mycket mer. AI innebär dock också etiska utmaningar och det är viktig att förhålla sig kritisk till vilken information vi lägger in i AI-verktyg och den information som AI genererar.  I den amerikanska etiska koden för dietister har vissa av dessa nya frågeställningar inkluderats och det är säkerligen något som även DRF:s etiska kod bör uppdateras med.


Deltagandet i denna kongress har inneburit att vi fått möjlighet att nätverka med dietistkollegor från hela världen. Vi har även serverats många möjligheter till erfarenhetsutbyte gällande dietistrelaterad forskning, kliniskt arbete, professionsutveckling och dietistutbildning. Det är slående att dietister som
arbetar på olika delar av jordklotet har väldigt många saker gemensamt och att vi onekligen blir starkare tillsammans.

 

Kongressen avslutades med att Louise Reynolds som arbetar som
kommunikatör i den irländska dietistorganisationen (INDI) berättade om hur de arbetat med att marknadsföra sin organisation och dietistens yrkesroll under de senaste åren. Till följd av detta har INDI blivit ett förstahandsval för många journalister och medieproducenter när aktuella frågor kring
mat och hälsa berörs i irländsk media.

 

Efter denna session annonserades att nästa kongress går av stapeln i Dublin, Irland den 15-19 augusti 2028. Vi hoppas att många svenska dietister då kommer att åka dit för att ta del av och presentera professionsrelaterade förbättringsarbeten, utbildningsaktiviteter och forskningsstudier.

 

Vi tackar DRF för det ekonomiskt stöd som möjliggjorde för oss att delta i denna lärorika och inspirerande kongress.


// Evelina Liljeberg och Ylva Orrevall