Offentliga måltidens dag
Varje dag serveras det 3,3 miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i Sverige. För att uppmärksamma det otroliga arbete som görs i vårt land firas detta med en alldeles egen dag. Tredje torsdagen i oktober är det offentliga måltidens dag. DRF vill uppmärksamma några av landets duktiga kollegor som i olika verksamheter arbetar med den offentliga måltiden och ett videoklipp om digitala måltidssystem för inneliggande patienter.
2022
DRF vill uppmärksamma Offentliga måltidens dag 2022 genom att visa Herlevs Sjukhus digitala måltidssystem för inneliggande patienter. Titta på filmen och låt dig inspireras!
P.S: Slå på undertexter om du inte kan danska.
[toggle width='100%' border='none' title='Cecilia Svanberg berättar om hur man i Växjö arbetar med mellanmål. 2021']
Cecilia Svanberg arbetar på omsorgsförvaltningen i Växjö och berättar i den här videon mer om hur de arbetar med mellanmål.
Lena Axelsson berättar om hur hon sprider budskap om njutningsbara måltider. 2021
Lena Axelsson arbetar på Tre Stiftelser med äldre och berättar i den här videon mer om hur hon sprider budskap om njutningsbara måltider.
Kerstin Arvidsson berättar om sitt arbete inom kostverksamheten i region Kalmar
Kerstin Arvidsson arbetar inom kostverksamheten i region Kalmar. Här berättar hon om sitt arbete och vi får följa med ut i verksamheten.
Agneta Hörnell berättar hur man på Umeå Universitet arbetar med offentliga måltider. 2021
Agneta Hörnell är professor på Umeå Universitet. Här berättar hon om sin arbetsplats och hur man arbetar med offentliga måltider på universitetet.
Erika Nordberg, processutvecklare för Måltider inom Region Skåne. 2021

Berätta vem du är och var du är anställd samt kort om vilket uppdrag du har.
Jag heter Erika Norberg. Jag är dietist och arbetar som processutvecklare för Måltider inom Region Skåne. I mitt uppdrag ingår att utveckla sjukhusmåltiden samt att driva förbättringsarbete över hela måltidskedjan. Inkluderat allt från att ta fram och implementera riktlinjer och styrdokument, arbeta med färdplaner, processer och nyckeltalsjämförelser till att förbättra logistik för måltidsflödet, måltidshantering på vårdavdelning samt måltidsmiljö.
Vad är dietistens roll kring den offentliga måltiden på din arbetsplats?
Utöver det som nämns ovan så är en stor del av min roll att ge stöttning till verksamheterna, såväl produktionskök, servicepersonal som vårdavdelningar. En del av rollen är även att ingå i nätverk på både regional och nationell nivå, och att arbeta aktivt med omvärldsbevakning. Eftersom min profession är dietist så konsulteras jag ofta i upphandlingar av såväl livsmedel som extern regi av måltider.
Vilka andra professioner är involverade i detta arbete?
Jag arbetar närmast med kostekonomer, food service manager, avtalsansvariga, nutritionist, gastronom, utbildade inom facility management samt miljöstrateger. Samt med vårdens dietister såklart!
Vilka är de viktigaste frågorna du driver?
Klimatfrågan – med främsta fokus att minska matsvinn! Men också att arbeta med implementering av Region Skånes nya måltidskoncept, där jag ingår i projektgruppen och arbetar med att utveckla nya arbetssätt. Det nya måltidskonceptet innebär en kallmatsproduktion där måltiden har lång hållbarhet, portionsförpackas och sedan värms upp. På så sätt blir det mer flexibelt för patienten. Det blir flera rätter att välja mellan och man har dessutom en möjlighet att äta sin måltid när det bättre passar patienten, hellre än att äta vid fasta tidpunkter på dagen.
Vad fungerar bra kring måltiden?
Vi har en välfungerande serviceorganisation på flera sjukhus där det finns någon som arbetar och har dedikerat ansvar för måltiden patientnära. Jag tycker att måltidssituationen fungerar bättre då!
Vad ser du behöver utvecklas kring måltiden? Smak/måltidsmiljö/innehåll/utbud? Och hur kan dietisten påverka detta?
Jag tycker att kunskapen kring måltiden behöver förbättras och utvecklas. Att beställa korrekt, låta patienterna välja maträtt, arbeta aktivt för att minska matsvinn, bra måltidsmiljö, tydlig och tät dialog mellan vård och måltidsbeställaren. Här är de stora utmaningarna för att få till en bättre måltidsupplevelse för patienten!
Kan du rekommendera din arbetsplats?
Jag trivs väldigt bra i Region Skåne, så jag kan varmt rekommendera min arbetsplats.
Kristina Stefanovic Andersson, nutritionsansvarig dietist, Social Omsorg i Ystad kommun. 2021.

Berätta vem du är och var du är anställd samt kort om vilket uppdrag du har.
Kristina Stefanovic Andersson, nutritionsansvarig dietist, Social Omsorg i Ystad kommun. Utöver äldreomsorg arbetar jag även från och med i våras gentemot Funktionsnedsättning och Socialpsykiatri. Mitt uppdrag är att främst genom samverkan utveckla och säkra verksamhetens kvalitet gällande mat, måltider och nutrition.
Vad är dietistens roll kring den offentliga måltiden på din arbetsplats?
Att vara med och driva ämnesområdet framåt, kvalitetsuppföljning, representant i livsmedelsupphandling lokalt och speciallivsmedel regionalt, omvärldsbevakning och kompetenshöjning.
Vilka andra professioner är involverade i detta arbete?
Höll på att säga vilka är inte med… Alla professioner berörs och bidrar på något sätt…chefer på olika nivåer, omvårdnadspersonal, samordnare, planerare, sjuksköterskor och rehabpersonal, biståndshandläggare, kökspersonal, inköpare, ekonomer, avgiftshandläggare…
Vilka är de viktigaste frågorna du driver?
Att främja mat och måltidsglädje samt motverka undernäring hos brukare. 4 exempel:
- Övergripande: Nyligen antog Socialnämnden reviderade riktlinjer för mat, måltider och nutrition i äldreomsorgen, som jag ansvarat för att revidera tillsammans med en kvalitetsgrupp. Styrdokument anger hur vi ska arbeta och utgör ett stöd för att utveckla verksamhetens kvalitet inom området.
- Särskilt boende: Kvalitetsuppföljning avseende måltidssituation görs årligen. Tillsammans med en Silviasyster som bedömt miljön på demensenheter kommer vi att besöka alla särskilda boenden där vi huvudsakligen träffar chefer och kostombud för att redovisa och diskutera resultaten.
- Hemtjänst: Tillsammans med Kostenheten verkar vi för att brukare ska få den måltid de beställt i rätt temperatur. Jag är sammankallande för arbetsgruppen. Förändringar som vi står inför är implementering av ett Kostdatasystem och att brukare som har matdistribution erbjuds alternativrätter må-fre och dessert dagligen.
- Funktionshinder och Socialpsykiatri: På APT-er pratar jag om hälsosamma matvanor och introducerar begreppet nudging för personalen. Nudging= beteendeinsats som handlar om att ge någon en vänlig liten knuff i rätt riktning. Exempel: Att byta vanlig läsk till lightläsk eller att använda Socialstyrelsens spel ”Bra vanor- Tänk stort börja smått”.
Vad fungerar bra kring måltiden?
Medvetenheten och samverkan kring mat och måltider har ökat och vi arbetar ständigt med mat, måltider och nutrition som kommer brukare till del.
Vad ser du behöver utvecklas kring måltiden? Smak/måltidsmiljö/innehåll/utbud? Och hur kan dietisten påverka detta?
För att lyckas behöver vi gemensamt t ex politiker, myndigheter, pensionärsorganisationer, regioner och kommuner verka för ständig utveckling av måltider. Jag är en resurs för verksamheten för att driva arbetet framåt och bevaka ämnesområdet.
Kan du rekommendera din arbetsplats? Absolut! Vår värdegrund i Ystad kommun är BÄTTRE TILLSAMMANS. Tillsammans arbetar vi för att brukare ska vara nöjda med maten, måltiden och nutritionsomhändertagandet. Vi har kommit en bit på vägen och vår gemensamma resa fortsätter.
Susanne Fredén, dietist på Akademiska sjukhuset. 2021.

Mitt namn är Susanne Fredén och jag jobbar som dietist på Akademiska sjukhuset. Jag arbetar med flera saker runt mat på sjukhus.
Region Uppsala/ Akademiska sjukhuset kommer snart att sätta spaden i jorden för att börja bygga ett nytt produktionskök. Det är ett stort arbete där jag är med och tillsammans med bland annat serviceförvaltningen planerar hur köket ska se ut och vad köket ska kunna erbjuda och leverera. Det gäller både mat till patienter men också en restaurang som riktar sig till personal och andra besökare. Detta är ett stort samarbetsprojekt där vår gemensamma uppgift är att ta med många olika viktiga aspekter, tex miljö och hållbarhetsfrågor samt kris- och beredskapsfrågor och komma fram till något riktigt bra.
Vi är många olika professioner som på olika sätt är involverade i arbetet, till exempel projektledare för själva byggandet av sjukhusköket, förvaltare av lokaler och olika servicefunktioner, personalen i sjukhusköket, miljösamordnare, kris- och beredskapsplanerare, chefläkare, dietister, logopeder, sjuksköterskor, undersköterskor och måltidspersonal. Vi försöker självklart också på olika sätt få med patientperspektivet i vårt arbete.
Jag jobbar för att maten ska ses som en del av vården på ett tydligare sätt. Vi behöver tex stärka våra rutiner för avdelningsarbetet när det gäller mat och måltider. Här är vårdpersonalen med undersköterskor i spetsen en viktig grupp, likaså måltidspersonal. Jag försöker ha en överblick och helhetsbild över vilka behov av mat och måltider som finns på vårt sjukhus.
Dietister och vårdpersonal på avdelningar har stor kunskap om vad just deras patienter behöver, men få personer har en helhetssyn på vad mat på sjukhus innebär. Det är ett komplicerat området! Vi har så många olika patienter med olika behov, förutsättningar och preferenser. Vi i vården behöver bli bättre på att ha ett personcentrerat förhållningssätt runt måltider och tydligare hjälpa patienterna att välja mat som passar dem och deras behov. Här är undersköterskors roll väldigt stor och viktigt. Med bra rutiner för måltider på avdelningarna kan dietister med sina specialistkunskaper ta sig an de patienter med mer komplicerade nutritionsproblem.
En dietist ska inte behöva ordinera mellanmål till patienter med risk för undernäring, det ska liksom finnas som rutin på avdelningen, vilket det tyvärr inte alltid gör. Jag tror dock att nutritionsarbetet på avdelningarna skulle kunna förbättras om man har fler dietisters som finns på avdelningarna, inte bara som konsulter.
Jag skulle också önska att man som dietist i på vårdavdelning får möjlighet att se sjukhusmaten som ett slags arbetsredskap och pedagogiskt instrument för att ge bra nutritionsvård. Jag tror också att vi i större utsträckning behöver ha med patienterna i vårt arbete med sjukhusmat. Om vi i större utsträckning frågade och tog reda på vad patienterna behöver och önskar skulle vi komma framåt på många sätt.
Mitt arbete är roligt och utmanande för det mesta. Ibland är det svårt då ansvaret för och arbetet med måltider på sjukhus är delat på så många olika funktioner, där alla har sina utgångspunkter och idéer om hur olika saker ska vara. Jag är glad att vi på mitt sjukhus nu kan hantera och diskutera frågor om sjukhusmat i Avdelningen för patientsäkerhet och kvalitet, en avdelning med nära koppling till sjukhusledningen och sjukhusdirektören. Det gör att sjukhusmat blir en fråga om patientsäkerhet och kvalitet och därmed en del av vården. Det är ett stort steg framåt för sjukhusmaten
Maria Biörklund Helgesson, chef för två avdelningar på Högskolan Kristianstad. 2021.

Berätta vem du är och var du är anställd samt kort om vilket uppdrag du har.
Jag är chef för två avdelningar på Högskolan Kristianstad; Avdelningen för mat- och måltidsvetenskap och Avdelningen för bioanalys. Jag är utbildad dietist (examen 1990) och disputerade år 2005 på Lund Universitet, Lunds Tekniska Högskola. I större delen av mitt yrkesliv har jag verkat inom hälso- och sjukvården och drivit utvecklingsarbeten för patientmåltider på sjukhus. Sedan 2020 projektleder jag ett innovationsprojekt på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna som syftar till att utveckla digitala lösningar som ökar möjligheter för patienter att få del av det utbud som erbjuds på Karolinska av måltidsleveratören Signatur by Coor.
Vad är dietistens roll kring den offentliga måltiden på din arbetsplats?
På Högskolan Kristianstad utbildar vi gastronomistudenter inom det tvärvetenskapliga ämnesområdet mat- och måltidsvetenskap. Gastronomiprogrammet har fokus mot den offentliga måltiden och/eller produktutveckling. Vi förbereder våra gastronomistudenter att ta roller och initiativ som utvecklar måltider i skola, vård och omsorg på vetenskaplig grund och ett innovativt tänkesätt. På Karolinska har dietisten en nyckelroll att vara en brygga mellan vård och måltidsorganisationen och förändringsarbete med patienternas behov och nutritionsproblematik i fokus.
Vilka andra professioner är involverade i detta arbete?
På högskolan är vi ett tvärvetenskapligt lärarlag som speglar utbildningen: civilingenjörer, kemister, agronomer, dietister, sociologer, gastronomer, hem- och konsumentkunskapslärare, konstvetare. På Karolinska arbetar vi i en projektgrupp som består av dietister (Ylva Orrevall och Anette af Geijerstam), IT-kompetens och innovationskoordinator och tjänstedesignskompetens från Signatur by Coor. Utvecklingsarbetet sker i nära samarbete användarna, dvs vårdpersonal och måltidsvärdar på Karolinska. I styrgrupp och referensgrupp finns en bred representation av alla de verksamheter som är involverad i den komplexa sjukhusmåltiden, dvs patientsäkerhetsansvariga, vårdutvecklare, FM-funktioner, olika funktioner hos måltidsleverantören m fl. Vi involverar även Patient- och närståenderådet är involverade som en viktig intressent för det vi vill utveckla.
Vilka är de viktigaste frågorna du driver?
Att våra gastronomistudenter får med sig relevanta kunskaper på vetenskaplig grund som förbereder dem att utveckla och driva förändringsarbete inom den offentliga måltidsarenan. På Karolinska är det viktigaste att patienterna får del av det fantastiska utbud som måltidsleverantören Signatur by Coor erbjuder, men som inte når hela vägen fram till patienten. De sista metrarna fram till patienten ägs av vårdpersonalen och de måste få rätt verktyg för att kunna säkerställa att patienten får den mat och dryck som bidrar till återhämtning och tillfrisknande. I vårt fokus är patienter med ät- och nutritionsproblem som vårdas mer än 3-5 dagar. Det är där vi har sett att det ordinarie utbudet inte räcker till och vi vill underlätta att personalen vågar ”prata mat” med patienten och komma fram till alternativen som finns ”bakom” den ordinarie menyn, men som personalen i dagsläget inte hinner att sätta sig in i eller ens vet om.
Vad fungerar bra kring måltiden?
På Karolinska finns ett fantastiskt utbud av smakrika, högkvalitativa måltider och andra alternativ. Signatur by Coor är en dedikerad samarbetspartner som arbetar tillsammans med sjukhuset i ett innovationspartnerskap att arbeta för ständiga förbättringar och utveckling av såväl måltidsutbud som processen runt måltiden och att nå hela vägen fram till patienten.
Vad ser du behöver utvecklas kring måltiden? Smak/måltidsmiljö/innehåll/utbud? och hur kan dietisten påverka detta?
Se svar 4 och 6. Det är främst processerna, ”de sista metrarna” som brister. Utbud kan förstås ständigt förbättras, men når det inte fram är det inget värt. Dietisten har en viktig roll som den som ser och vet behov. Dietisterna behöver också engagera sig praktiskt och reellt i måltidsarbetet och arbeta nära och med den måltid/kostorganisation som planerar, tillagar och levererar.
Kan du rekommendera din arbetsplats?
Ja verkligen! På Karolinska finns ett fantastiskt driv och engagemang från ledning vid Klinisk nutrition att driva utvecklingsarbete kring måltider. Det finns också fantastiskt kompetenta, verklighetsnära och engagerade dietister som outtröttligt arbetat för att mat och måltider ska bli det bästa för patienterna. Högskolan är en helt annan arbetsplats, men ser det som viktigt att dietister med klinisk erfarenhet och kompetens involveras i högskole- och universitetsutbildningar. Inte bra det naturliga, dvs dietistprogrammen, utan även andra utbildningar som leder till yrken som i framtiden kommer att påverka den offentliga måltider.
Vill du se hur andra verksamheter arbetar med detta runt om i landet? Titta då in på MATtanken!