Mentorprogrammet

DRF:s mentorprogram syftar till personlig och professionell utveckling hos nyutbildade och seniora dietister via möten som tar avstamp i adeptens behov av vägledning inom karriär- och livsfrågor. Mentorrelationen kan vara utvecklande för bägge parter ur flera aspekter.

För adepten ger tidig kontakt med en yrkesverksam dietist stöd och öppnar vägar in i yrkes- och arbetsgemenskap. För mentorn synliggörs erfarenheter och tas tillvara som en resurs, samtidigt som adepten kan tillföra nya idéer.

Mentorn tränas i ett lyssnande ledarskap och kan bli bättre på att värdera sin egen arbetssituation och karriär.


Kontakt

Nyfiken på att få veta mer? Skicka ett mail till: mentorsprogrammet@drf.nu

I arbetsgruppen

Pia Nevala Westman
Arbetsplats: Nordens välfärdscenter,  Helsingfors
westman.pia@gmail.com
Karin Blom Malmberg
Arbetsplats: Region Uppsala/ Akademiska sjukhuset
karin.blom.malmberg@akademiska.se
Lotta Jonsson Söderberg

Arbetsplats: Barnmedicin, Skånes Universitetssjukhus, Malmö

Lotta.JonssonSoderberg@skane.se


Mer om Mentorprogrammet

Mentorprogrammet är helt fristående från universiteten och ingår inte i Dietistprogrammet. Det är också frikopplat från praktik- och forskningshandledning, fadderskap och annan coaching kopplade till utbildningsorterna.

DRF har inga synpunkter på om mentorn och adepten håller kontakt inom eller utanför arbetstid. Mentorn och adepten tar själva ansvar för att komma överens med arbetsgivare i de fall där arbetstid tas till förfogande.

Syftet med mentorsprogrammet är:

  • Att stödja nyutexaminerade dietisters yrkesmässiga utveckling
  • Att skapa goda kontakter mellan nyutexaminerade dietister och arbetsmarknaden
  • Att stödja personlig och professionell utveckling för både mentor och adept

 

Hur går det till?

Mentorprogrammet löper under ett till två år. Mentor och adept upprättar ett kontrakt för den överenskomna tiden. Kontraktet fungerar som ett stöd för samarbetet och kan sägas upp i förtid av båda parter vid behov. Kontraktet upprättas i tre exemplar, varav ett skickas till DRF: s arbetsgrupp för mentorsprogrammet via mail.

Inom mentorprogrammet rekommenderas regelbunden kontakt mellan mentor och adept, genom personliga eller digitala möten. Utgångspunkten är en gemensam överenskommelse om den övergripande målsättningen med att delta i programmet och därefter att identifiera vilka frågor adept och mentor vill arbeta med.

Ett framgångsrikt mentorpar lär av varandra och är uppriktiga med vad de vill uppnå. Tydliga mål bidrar till fokus och konkretisering av mentorskapsrelationen.

Om mentorskapet avslutas i förtid ska arbetsgruppen för mentorprogrammet meddelas.

Vem kan bli mentor?

För att bli mentor inom DRF ska man vara medlem i förbundet, ha varit yrkesverksam som dietist i minst fem år och vara intresserad av personlig utveckling. DRF erbjuder utbildning för dietister som är intresserade av mentorskap. Efter genomförd utbildning förbinder man sig till att vara mentor åt minst en adept.

Som mentor är det bra att ha någon eller några av följande egenskaper:

  • är en aktiv lyssnare
  • kan ställa klargörande frågor
  • har ett yrkesmässigt kontaktnät
  • är öppen, ödmjuk, uppmuntrande och stöttande

Arbetsgruppen för mentorprogrammet rekryterar mentorer genom att bjuda in till utbildning.

Vem kan bli adept?

För att bli adept inom mentorprogrammet ska man vara legitimerad dietist och medlem i DRF. Mentorprogrammet kan påbörjas inom tre år efter examen.

Information om mentorprogrammet ges av DRF:s vice studeranderepresentant via utbildningsorterna och sociala medier.

Den som är intresserad av att bli adept skickar ansökan till styrgruppen för mentorprogrammet, som behandlar inkomna ansökningar i turordning. Tillgången på mentorer avgör hur många adepter som kan antas.


Material

Artikel:
Mentorskap till stöd och inspiration i dagens Sverige, Gunnela Westlander.
Arbetsmarknad & Arbetsliv, årg 14, nr 4, vintern 2008