Hej Medlem!
Under 2024 utökades DRF:s nyhetsbrev med intervjuer med våra medlemmar – ett sätt att lära känna varandra och visa på yrkets bredd. Ta del av några av intervjuerna här!
Elisabet Drugge. Klinisk dietist, specialist- och primärvård
Vem är du?
Elisabet Drugge leg dietist, jag började min anställning på Visby lasarett direkt efter utbildningen 1991 och är fortfarande kvar på ön Gotland. I mer än 10 år var vi 2 dietister på hela ön med ansvarsområde såväl specialistvård och primärvård inkluderat patientnära arbete, utbildning och verksamhetsutveckling. Vi engagerade oss återkommande i frågor om utökning av tjänster och när jag sa upp mej 2022 var det 5.2 tjänster. Efterhand med fler kollegor gavs möjlighet att dela upp ansvarsområden.
Den största delen av mitt kliniska arbete har varit kostbehandling inom olika diagnoser till barn/ungdomar, vuxna med diabetes, cancer, undernäring och ätstörning hos barn/unga och vuxna. From 2012 blev prevention och hälsosamma matvanor en större del av min tjänst inkluderat ett övergripande uppdrag om Hälsosamma matvanor inom hälso- och sjukvård. 2018 valde jag att säga upp 50% av min anställning som dietist för att kombinera det med 50% processledaruppdrag inriktning hälsofrämjande arbete inom hälso -och sjukvård.
Kombinationen med dessa 2 tjänster blev en orimlig arbetsbörda så sommaren 2022 valde jag att säga upp den återstående dietist anställningen på 50%. Tjänsten som processledare, numera verksamhetsutvecklare, på 50% har därefter fyllts ut med perioder av projektanställningar tack vare statliga medel – under 1.5 år med inriktning på insatser för medarbetare i projektet ”God hälsa och hållbart arbetsliv” samt DRFs levnadsvaneprojekt.
En tillfällig lösning from 2024 är att jag åter har det övergripande uppdraget med hälsosamma matvanor inom Hälso-och sjukvårdsförvaltningen på 25%. I mina nuvarande uppdrag inkluderas även rollen som Gotlandansvarig i RPOlevnadsvanor Stockholm /Gotland och Processledare för Gotland i HFS- nätverket där jag också ingår i temagrupp Hälsosamma matvanor.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Genomgående på olika nivåer är de bästa stunderna när mat och nutrition inkluderas i rätt sammanhang – såväl i patientmötet som en del av behandling/hälsa och i verksamhetsutveckling där hälsosamma matvanor lyfts gemensamt med andra goda levnadsvanor. Att jobba tvärprofessionellt i team eller arbetsgrupper där kompetens av olika slag tillvaratas, från olika förvaltningar, sjukvårdsregionalt, nationellt etc är kul – ger styrka och energi.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Ja, att dietister behövs i verksamhetsutveckling och ledande uppdrag för att lyfta mat och nutritionsfrågor på agendan. Så många möten jag varit med på som ensam dietist där perspektiv på mat antingen glömts bort, alternativt hört kommentarer som att ”mat är så svårt” och diverse märkliga matmyter som ofta varit möjligt att reda ut med gällande evidens och iaf försökt förmedla ett balanserat synsätt på mat och hälsa.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
En svår fråga efter alla dessa yrkesår med många goda minnen. I det kliniska arbetet minns jag ffa ett återseende med en patient som några år efter avslutad behandling i ätstörningsteamet kom fram till mej i ett helt annat sammanhang och berättade om sitt välmående och vad behandlingen hade betytt för henne.
Andra minnen är från 90 talet då vi hade återkommande grupper med praktisk matlagning som del i diabetesutbildning och även patienter från Stockholm som kom till Gotland för hjärtrehabilitering. Dialogerna som uppstod i det praktiska momenten och efteråt vid den gemensamma måltiden var något helt annat än det traditionella dietistbesöket. Sist men inte minst är många fina minnen från tiden när jag var med i referensgruppen i pediatrik. Vi arrangerade fortbildningsdagar för kollegor vartannat år på trevliga konferensanläggningar. Det var fullspäckade dagar, tid för kollegialt nätverkande och alltid god mat som kryddades med mycket skratt.
Publicerades i nyhetsbrevet september 2025.
Malin Sand. Folkhälsostrateg
Vem är du?
Jag heter Malin Sand. Jag är legitimerad dietist men arbetar sen 2019 som folkhälsostrateg i Luleå. Sen något år tillbaka är jag placerad centralt på Hälso- och sjukvårdsavdelningen på Region Norrbotten. Tillsammans med mina kollegor arbetar jag brett och övergripande med folkhälsofrågor men med särskilt fokus på sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbete med hälsosamma levnadsvanor samt riktade hälsosamtal och för min del självklart med matvanor i fokus. Jag är även ordförande för LPO levnadsvanor och sitter som representant i RPO levnadsvanor norra sjukvårdsregionen.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det absolut bästa med mitt jobb är variationen och den stora bredden på mina arbetsuppgifter. Den ena veckan är aldrig den andra lik. Jag får utbilda och föreläsa för alltifrån hälso- och sjukvårdspersonal (både regionens egna men också kommunal), seniorer, studenter och föreningar till politiker och ledning. Jag får delta i interna och nationella nätverk, arbeta både strategiskt och operativt med allt från styrdokument och rapporter till att rigga konferenser och temadagar. Jag får bredda mina perspektiv genom bred samverkan med kommuner, länsstyrelse, civilsamhälle och andra avdelningar inom regionen. Att arbeta med så många olika människor och uppdrag men med kost, nutrition, matvanor och hälsa i fokus är en ynnest!
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Min mest oväntade uppgift har nog varit att prata i radion så mycket som jag har gjort. Det började när jag tillsammans med Norrbottens livsmedelsstrategi Nära mat hade tagit fram nya, norrbottniska kostråd som vi fick komma och berätta om i radion. Detta ledde till uppföljande snack om de olika råden vilket i sin tur ledde till en följetong då jag under en period pratade mat och hälsa varje vecka i P4 Norrbottens förmiddagsprogram. Det var alltifrån tips på hälsosamma fredagssnacks till frågan om varför svensken äter så mycket kosttillskott och varför frukosten är så viktig. Jag försöker ta mig an frågor som många funderar på och förklara det på ett så enkelt sätt jag kan följt av tips, trix och råd som förhoppningsvis kan göra det lätt att göra rätt.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Jag tror att vi dietister kan bli ännu bättre på att hjälpa andra professioner att öka sin kompetens inom området hälsosamma matvanor så att fler kan prata hälsosamt ätande med sina patienter. Vi dietister är experter och de enda som kan ta hand om nutritions- och kostbehandling. Men fler än vi kan prata om hälsosamt ätande utifrån de generella kostråden och om vi ska lyckas vända den negativa folkhälsoutveckling som vi står mitt i så tror jag att vi dietister också måste hjälpa till att sprida vår kunskap så att fler, både inom vård och i samhället i stort, ökar sin kunskap och vågar och kan prata mat på ett korrekt sätt. Tar inte vi plats så är det lätt för andra, med mindre kompetens i frågorna, att synas fritt i medier och på andra plattformar.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Hmm… Svårt! Finns många fina minnen. Men kanske när jag som privat dietist fick en mansdominerad arbetsplats att byta lunchlådor med varandra… Efter att ha jobbat som nyutexad dietist på sjukhus i ca ett år startade jag eget företag som privat dietist i Luleå och jobbade då både med privata enskilda klienter men också mycket mot näringslivet. I ett uppdrag fick jag fria händer att försöka påverka hälsan hos de anställda på det sätt jag trodde skulle ge bäst effekt. Vi började med kunskapshöjande föreläsningar om mat och de fick workshoppa om kostråden i grupper tillsammans. En utmaning de sen fick var att byta matlådor med varandra – med tanken att en generellt anstränger sig mer för att göra både en god och väl sammansatt matlåda om någon annan än du själv ska äta den. Här i Norrbotten är ett av de stora bekymren att många, framför allt män, äter för lite frukt och grönsaker. Men när det skulle bytas matlådor med varandra fylldes de med både ugnsrostade rotsaker, veckosallader samt baljväxter! Kul (och gott!) och inte minst hälsosamt för dem – och fantastiskt roligt för mig att se en grupp engagera sig så och kanske förhoppningsvis starta en ny mer hälsosam trend som de sen gemensamt kunde hålla i.
Publicerades i nyhetsbrevet september 2025.
Johan Keres . Klinisk dietist, primärvård
Vem är du?
Jag heter Johan Keres och arbetar som dietist inom primärvården i Region Sörmland. Den största delen av min arbetstid ät patientrelaterat arbete men jag arbetar även med verksamhetsutveckling inom dietistenheten och ansvarar för utveckling kring hälsosamma matvanor i primärvården i Region Sörmland . Jag möter patienter i olika åldrar, allt från barn på ett år till äldre patienter i livets slut. De största patientgrupperna är äldre med undernäring, personer med diabetes eller patienter med funktionella mag och tarmsjukdomar.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är variationen av olika diagnoser och åldrar på patienterna. Det jag tycker att är extra roligt är att ha samtalet som arbetsverktyg. Det är genom samtal och diskussion med patienten som en individuell plan eller strategi skapas för hur kostråden anpassas och implementeras hos den unika patienten jag har framför mig. Sen tycker jag det är väldigt roligt att föreläsa både patientgrupper och vidareutbilda personal kring kost och hälsosamma matvanor.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Allt jag gör under en dag känns som en naturlig del av mitt arbete men om jag tänker tillbaka till innan jag började så är det nog administrativa uppgifter som jag på förhand inte tänkte skulle ta så stor del av arbetstiden som de gör.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Många gånger kommer patienten bara för att läkaren tycker det är viktigt, patienten har ingen större motivation att justera i sin kost. Här blir samtalet det centrala och förmåga att anpassa råden till patientens förutsättningar och att motivera till förändring det viktiga. Som primärvårdsdietist kan jag följa patienter över en längre tid och har tid att stegvis stötta patienter till hälsosamma matvanor. Att ge förändringsprocessen tid kanske är unikt för primärvården.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Det är väldigt svårt att välja ett specifikt minne från min karriär. Varje patient där man har varit med under en lägre period där vi arbetat successivt och med en långsiktig strategi och som sedan lyckas väl med de mål de satt upp bidrar till att jag har många fina minnen från mitt arbete.
Publicerades i nyhetsbrevet augusti 2025.
Julia Optiz. Klinisk dietist, vuxenpsykiatrin.
Vem är du?
Jag heter Julia Opitz och arbetar som dietist inom vuxenpsykiatrins öppenvård i Region Gävleborg, med bas på dietistenheten vid Gävle sjukhus. Jag träffar främst patienter med psykossjukdomar, bipolär sjukdom och schizofreni.
Många är socialt isolerade och har svårt att få till en fungerande vardag, där strukturerade måltidsrutiner ibland blir ett första steg mot förbättrat psykiskt mående. Jag arbetar i ett tvärprofessionellt team där vi gemensamt stöttar varje patient utifrån ett personcentrerat perspektiv.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är mötet med människor. Jag får ta del av unika livsberättelser, utmaningar och styrkor, och det är just variationen som gör arbetet så givande. Jag uppskattar särskilt det kreativa och lösningsfokuserade arbetssättet som dietist, där små, genomtänkta förändringar kan bli avgörande steg i en patients återhämtning eller utveckling.
När jag får följa någon på vägen mot mer struktur, matglädje och stärkt självkänsla, då känns jobbet extra meningsfullt.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Det kanske mest oväntade är hur mycket förtroendebyggande som ibland krävs för att få börja prata mat överhuvudtaget. För vissa patienter är det en lång väg att ens våga möta vården, och jag behöver ofta börja i det lilla: en gemensam förståelse, realistiska mål, och att inte ha för bråttom. Det är ett arbete som liknar samtalsbehandling, ibland blir nutritionsinsatserna sekundära till trygghetsskapande.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Ja! Jag önskar att fler dietister fick uppleva hur meningsfullt, utvecklande och givande det är att arbeta inom psykiatrin.
Det här är ett område som kräver tålamod, flexibilitet och en stor dos lyhördhet, men det ger också mycket tillbaka. Jag möter människor i livets svårare stunder: vid trauma, ångest, depression, ätstörningar och självskadebeteende. Samtidigt finns där också en påtaglig styrka. Patienterna är ofta ärliga, reflekterande och klarsynta. När de känner sig sedda och tagna på allvar uppstår ofta en stark allians. Det är i det relationella som förändring blir möjlig.
Dietistens roll handlar sällan om ”kostråd” i traditionell mening. I stället arbetar jag med att bygga fungerande måltidsmönster, möta komplexa hinder, minska skuld och skam kring mat, och att stärka individens egen tilltro till sin förmåga.
Det är ett arbete som sällan går snabbt eller följer raka linjer, men just i det tålamodsprövande finns också förutsättningarna för verklig förändring. Jag tycker att det här verksamhetsområdet förtjänar större synlighet inom dietistkåren. Behovet av oss dietister är stort, inte bara för att ge näringsrekommendationer, utan för att skapa trygghet, struktur och hållbara vanor i komplexa livssituationer.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Det starkaste minnet jag bär med mig är från ett möte med en patient som nyligen hade förlorat både sin bror och en kollega i självmord. Patienten, som själv brottades med ett allvarligt påverkat mående och suicidala tankar, kom till det planerade besöket i ett chocktillstånd. Det var ett sådant tillfälle där samtalet kom att handla om allt annat än kost, där min främsta uppgift blev att skapa trygghet i en mycket skör situation, och att se till att patienten snabbt fick kontakt med sjukhuspräst och samtalsstöd.
Vid vårt nästa möte uttryckte han sin tacksamhet och sade “Jag hade förmodligen inte levt idag om det inte vore för dig”. Det var första gången som jag verkligen förstod, att det här jobbet gör verklig skillnad. Det är ett minne jag ofta bär med mig, inte bara för att det var starkt, utan för att det påminner mig om det djupa värde som finns i att få vara en medmänniska i rätt stund.
Publicerades i nyhetsbrevet augusti 2025.
Maria Ingmar . Klinisk dietist, primärvård
Vem är du?
Jag heter Maria Ingmar och jobbar kliniskt som dietist på dietistenheten i Region Gävleborg, med placering i primärvården i Gävle. Vi har ett brett uppdrag och tar emot patienter från ett 40-tal hälsocentraler (både regiondrivna och privata) i Gästrikland och Hälsingland, samt att vi har viss samverkan med andra enheter såsom mödrahälsovård, vuxenhabilitering och kommunen (framför allt hemsjukvård).
Jag träffar patienter via digitala besök, via telefon och på fysiska mottagningsbesök, individuellt eller i grupp. Patienterna kan vara i alla åldrar, från olika nationaliteter och med olika typer av nutritionsproblem (en stor andel malnutrition, men andra vanliga diagnoser är obesitas, diabetes typ 2, graviditetsdiabetes, IBS, celiaki mm).
I övrigt är jag, tillsammans med ett par kollegor, lite extra ansvarig för implementeringen av NCPT på vår enhet. Jag har även haft funktionen som verksamhetsstöd vid införandet av nytt journalsystem (Cosmic) som driftsattes i januari 2025 i Region Gävleborg (en del av Sussa)
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det är så klart väldigt roligt de gånger jag får ett kvitto på att mina insatser som dietist har kunnat bidra till förbättrad hälsa eller livskvalitet för en enskild patient. Sedan uppskattar jag att arbetet är så pass varierande, både gällande patientgrupper och typ av arbetsuppgifter, och att jag har möjlighet att utvecklas och lära nytt i min yrkesroll. Jag har även förmånen att ha fantastiska dietistkollegor som förgyller tillvaron på jobbet, trots att de flesta av oss främst ses över skärm.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Just nu att jag fortfarande är kvar i rollen som verksamhetsstöd för Cosmic, trots att det har gått flera månader sedan införandet. Bytet av journalsystem har tyvärr inte varit problemfritt i vår region, vilket för min del har resulterat i att arbetstid behöver läggas på allt från felanmälningar till att delta på diverse möten, läsa nya/uppdaterade rutiner och att förmedla information till kollegor.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Att det går utmärkt att arbeta som dietist i primärvården helt eller delvis på distans. Det har varit ett sätt för vår enhet att rekrytera kompetenta kollegor från hela Sverige samt att vi har fått goda möjligheter att hjälpas åt över hela enheten tack vare digitala arbetssätt. För patienternas del har det resulterat i mer jämlik vård med likartade väntetider över hela länet.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
När vi gick över till att bli en länsövergripande dietistenhet år 2017 i stället för att vara utspridda organisatoriskt på olika hälsocentraler och sjukhus i Gästrikland och Hälsingland. Plötsligt fick vi en och samma chef (som dessutom själv var dietist) med helt nya möjligheter till samarbete, utvecklingsarbete och att driva frågor som är viktiga för vår yrkesprofession. Under åren som följt har det hänt otroligt mycket inom vår enhet och jag är glad över att ha fått vara en del av den resan!
Publicerades i nyhetsbrevet juni 2025.
Lena Axelsson. Tre stiftelser, äldreomsorg.
Vem är du?
Jag heter Lena Axelsson och jobbar sen 2018 som dietist på Tre Stiftelser som bedriver äldreomsorg i Göteborg. Här bor ca 340 hyresgäster fördelat på tre olika boenden. Jag har förmånen att kunna jobba utifrån ett salutogent förhållningssätt* och både på individnivå och övergripande. Det medför att min roll blir lite som ”spindeln i nätet” och ”språkröret” mellan hyresgästen (patienten), omsorgen och köket vad gäller informationsöverföring, utbildning och förståelse vilket är väldigt gynnsamt. Det är också korta beslutsvägar i en organisation med få mellanchefer. De patienter som jag träffar är ju alla äldre och har somatiska, kognitiva och även ibland också psykiatriska svårigheter och sjukdomar där undernäring och sväljsvårigheter nog är mest frekvent förekommande.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det är möten och samtal med alla årsrika hyresgäster jag träffar dagligen, variationen i jobbet och det nära samarbetet med i stort sett alla personalkategorier som kök, vård, kulturcoacher, rehab m.fl. samt också ledningen. Jag har också förmånen att få föreläsa och inspirera externt.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Att jag varje vecka gör matsedeln för den konsistensanpassade maten utifrån vår köksmästares ordinarie meny. Jag skapar även recept vid behov i samarbete med våra dietkockar.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Hur berikande och givande det är att kunna träffa patienterna hemma i deras egna bostad och då inte bara ur ett dietistperspektiv.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Oj, det finns ju så många… men väljer bemötandet och mottagandet jag fick på mitt allra första jobb 2002 på Habiliteringen i Göteborg. Både av fantastiska dietistkollegorna Karin Haby och Anette Ekelund, som blev som mina mentorer, och av alla övriga kollegor i det breda, välfungerande team som habiliteringen bestod av. Jag kände mig verkligen välkommen, viktig, trygg och behövd. Jag vågade ställa alla ”dumma” frågor. Kunde inte fått en bättre start i karriären! *En hälsofrämjande och förebyggande strategi som fokuserar på att främja hälsa och välbefinnande snarare än att enbart behandla sjukdom och sjukvård
Publicerades i nyhetsbrevet maj 2025.
Elin Lövestam. Professor
Vem är du?
Jag heter Elin Lövestam och arbetar som professor vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet. I mitt jobb undervisar jag på dietistutbildningen och arbetar framför allt med forskarutbildning på olika sätt. Jag koordinerar den nationella forskarskolan InSyNC och är studierektor för forskarutbildningen vid IKV, och utöver det så handleder jag också flera doktorander inom kostvetenskap och närliggande områden.
Fotograt: Henning Brüllhoff
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Att man hela tiden får lära sig mer och utvecklas, mycket tack vare alla möten med människor! Studenter och doktorander som jag möter i undervisning och handledning, och kollegor från olika universitetet i Sverige och världen som jag möter på nätverksträffar och konferenser. Ofta är det de här mötena som leder till nya spännande samarbeten eller väcker idéer till nya forskningsprojekt.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Förmodligen all administration kring undervisningen. Det är säkert ett tiotal olika elektroniska system för undervisning, examination, kommunikation, datalagring och dokumentation man som universitetslärare behöver behärska idag.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Kanske hur många olika karriärvägar som kan uppstå efter en forskarutbildning! De som disputerat hos oss har gått vidare åt en massa olika håll: kliniskt dietistarbete, verksamhetsutveckling, forskning och undervisning på universitet i olika länder, arbete på myndigheter som Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten eller på läkemedelsföretag.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
När min första doktorand Lina Al-Adili disputerade! En otroligt häftig känsla att ha fått följa en person så nära genom forskarutbildningen och fram till disputation.
Publicerades i nyhetsbrevet april 2025.
Evelina Liljeberg. Universitetslektor och kliniskt verksam dietist.
Vem är du?
Jag heter Evelina Liljeberg och har en förenad anställning som universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet och dietist vid Akademiska sjukhuset. På universitetsdelen av min tjänst arbetar jag med undervisning på dietistprogrammet där jag bland annat är programsamordnare samt ansvarar för dietiststudenternas kliniska placeringar. På min sjukhustjänst arbetar jag med professionsutveckling för dietisterna samt hoppar in i klinisk tjänst på onkologen under semesterperioder. I tjänsten har jag också förmånen att få ägna mig en viss tid åt forskning inom nutritions- och dietetikfältet.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är att vara omringad av alla mina kompetenta kollegor på såväl universitetet som i hälso- och sjukvården. Det är också fantastiskt att varje dag få ägna sig åt arbetsuppgifter där forskning, undervisning och kliniskt arbete inom dietistens område knyts samman.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Den stora mängden administration oavsett roll (lärare, forskare, klinisk dietist).
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Vilka karriärvägar som finns efter att man disputerat som dietist är inte alltid helt glasklara. För mig är det mycket stimulerande att få möjlighet att kombinera arbetet mellan akademi och region. Det har öppnat nya dörrar för samarbeten som kanske inte skulle uppstå lika naturligt om man enbart arbetade hos en av arbetsgivarna.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Ett väldigt nytt och fint minne jag har är från i januari då jag hade förmånen att få vara konferencier vid dietiststudenternas examensceremoni i Uppsala universitets vackra universitetsaula. Att få blicka ut över dessa nyblivna dietistkollegor och reflektera över att jag fått vara en del av deras utveckling från första terminen till att de nu går ut i yrkeslivet som färdiga dietister gjorde mig både stolt och rörd.
Publicerades i nyhetsbrevet mars 2025.
Andrea Mikkelsen. Lektor
Vem är du?
Numera är jag lektor på Avd. för intermedicin och klinisk nutrition, Sahlgrenska akademin, GU i Göteborg Undervisar främst på dietistprogrammet. Det blir framför allt kring pediatrisk nutrition, matkultur och födoämnesöverkänslighet bland barn. Möter inte längre patienter sedan jag började här 2021. Dessförinnan arbetade jag på Barn- och ungdomsmottagningar på Regionhälsan i Västra Götaland.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Just nu att undervisa och handleda. När jag var kliniskt verksam att träffa patienter enskild och i grupp samt att träffa personal och prata nutrition.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Just nu att pussla ihop undervisningsschema.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Passar på att tacka alla som ställer upp och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till dietistkollegor, arbetskamrater och blivande dietister. Fortsätt med det!
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Alla gånger som de man träffat, och träffar, i olika sammanhang kommer på att matglädje är en del av dietistyrket
Publicerades i nyhetsbrevet mars 2025.
Christine Tengblad. Klinisk dietist, psykiatrimottagningar
Vem är du?
Jag arbetar som dietist inom specialistpsykiatrin i Borås. Jag arbetar mot olika psykiatrimottagningar som affektiva, personlighetssyndrom, NP(neuropsykiatrisk mottagning), beroendemottagning , OCD mottagning m.fl. Patienterna har olika diagnoser som bipolaritet, ADHD, ADD, autism, tvång, recidiverande depression m.m.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är att det handlar om så många olika områden som nutrition, medicin samt psykologi samt att man träffar människor från väldigt olika bakgrunder och kulturer. Lär mig något nytt varje dag. Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift? Min mest oväntade arbetsuppgift (finns nog flera) var när jag och fysioterapeuten fick ta med en patient ut i skogen vid flera tillfällen för att träna honom att våga komma till mottagningen. Han hade suttit inne i många år och hade socialfobi. Nu klarar han att komma ut själv.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Jag önskar att fler dietister fick veta att det är väldigt roligt och givande att arbeta inom psykiatrin. Tycker att psykiatri ibland har lite oförtjänt dåligt ryckte.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Ett bra minne var när vi dietister fick legitimation.
Publicerat i nyhetsbrevet februari 2025.
Alexander Hidén. Klinisk dietist, obesitas
Vem är du?
Alexander Hidén. Legitimerad Dietist med magisterexamen i klinisk nutrition där jag forskade på ämnet obesitas. Jobbar idag med obesitasbehandling för Yazen som är Sveriges största digitala vårdgivare med fokus på medicinsk obesitas- och överviktsbehandling. Jag är även med i DRFs sektion för obesitas. Vad är det roligaste med ditt jobb?
Väldigt givande att följa och hjälpa patienter med obesitas. Jag har alltid tyckt obesitas är roligast och mest intressant. Senaste åren har jag byggt upp ett extra stort intresse för nyare aptitdämpande läkemedel, som kommit naturligt efter att patienter har berättat sina upplevelser på medicinerna, samt efter jag började läsa på om forskningen bakom det.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Jag kommer inte på någon direkt “oväntad” arbetsuppgift i dagsläget.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Jag har hört andra dietister säga att jobba med obesitasbehandling inte är roligt, som jag inte förstår alls! Måste vara det roligaste ämnet, där det händer väldigt mycket just nu, och som är väldigt relevant för en stor andel av befolkningen.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Många härliga minnen med kollegor och patienter jag har träffat över åren. Ni vet vilka ni är 🙂
Publicerat i nyhetsbrevet februari 2025.
Hanna Settergren. Kommundietist
Vem är du?
Jag jobbar som kommundietist inom Kungälvs kommun där jag har två halvtidstjänster, en för Trygghet och stöd (vård- och omsorgsboende, hemtjänst, hemsjukvård, rehab, biståndsenhet och förebyggande enhet) och en för Måltidsenheten (specialkoster för barn i skola och förskola, kök)
Jag träffar inga patienter utan arbetar övergripande med att säkerställa specialkoster och utbilda personal inom måltid och kvalitetssäkra äldreomsorgens alla verksamheter vad gäller mat och måltider. Jag möter personal inom omsorgen, anhöriga, kökspersonal, pedagogisk personal inom skola, föräldrar och medborgare. Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är att ena dagen kunna sitta vid sängkanten hos en matgäst på äldreboende och diskutera veckans meny till att nästa dag möta politiker för att prata om styrdokument som kommunens kostpolicy. Väldigt varierande.
Vilken är din mest oväntade arbetsuppgift?
Under pandemin kastade jag mig in i att hjälpa där det gick och gjorde då upphandling av snabbtester för covid och under jul och nyår jobbade jag iklädd full skyddsutrustning i en lokal och hjälpte personal att testa sig inför tillbakagång på jobb.
Finns det någonting du önskar att fler dietister visste om ditt yrkesområde?
Man tror väl ibland att dietist arbetar med individuella patienter och mycket inom hälso- och sjukvård i alla avseenden. I min kommun är det nästan tvärt om, det är mest det grundläggande som jag fokuserar på inom socialtjänsten, att det blir en bra måltidsmiljö och att måltiderna är goda och bra fördelade under dagen. Det är viktigt att synas och driva frågor framåt samtidigt som man är lyhörd och flexibel när ”kvarnarna mal långsamt”.
Vad är ditt bästa minne från din karriär som dietist?
Det är svårt att hitta ”det bästa minnet” men glömmer aldrig när jag för 18 år sedan riktigt upprört stormade in till en förvånad ekonom och frågade hur i hela friden han hade tänkt när han budgeterat för mellanmålen i äldreomsorgen. Det blev starten för en god vänskap och förståelse för både ekonomen och mig. Viktigt att ha med sig bra nyckelpersoner och att se och förstå helheten i en kommun.
Ps. vi jobbar fortfarande ihop
Publicerat i nyhetsbrevet december 2024.