Världsdiabetesdagen 2018
I samband med Världsdiabetesdagen 2018 lyfter Dietisternas riksförbund, i form av fem porträtt, dietistens roll i en god diabetesvård.

Gunilla Willsteen: DIETISTEN VIKTIG I TEAMET – OCH PATIENTEN ÄR HUVUDPERSON

DIETISTEN SOM KUNSKAPSRESURS
Kostbehandlingen och dietistkontakten är central i all diabetesbehandling och under de senaste åren har tillgången till dietist ökat något. – Men det är fortfarande för få dietister i förhållande till behovet, och vården är inte jämlik. Beroende på var man bor kan det variera stort om och i så fall hur man erbjuds dietistkontakt. Dietister har även en viktig roll som utbildare på övriga vårdutbildningar. Gunilla Willsteen undervisar blivande läkare och diabetessjuksköterskor om metabolism, ämnesomsättning och hur kroppen balanserar blodsockret, och om effekten av dietistens arbete i diabetesvården. Gunilla har under många år haft en viktig roll i det Nationella diabetesteamet där vårdprofessioner inom diabetes arbetar tillsammans på nationell nivå. Teamet har tagit fram informationsmaterial – en Blå bok som vänder sig till beslutsfattare, en Röd bok om hypoglykemi, och i dagarna lanseras en Grön bok som handlar om mat vid diabetes.LÄS SOM PDF
- Namn: Gunilla Willsteen
- Ålder: 66 år
- Ort: Höllviken
- Examensår: ”Dietistexamen 1989, men började arbeta som dietist 1980. Examen som hushållslärare 1978 – en pedagogisk utbildning som kommit till stor nytta.”
- Favoriträtt: ”Jag är allätare och njuter av all form av god vällagad mat! Krabba är en favorit!”
- Bästa matminne: ”En underbar måltid på restaurang Negresco i Nice, på 1990-talet.”
Karin Westher: DIETIST I PRIMÄRVÅRDEN – EN KLOK INVESTERING

KOSTBEHANDLING UTIFRÅN INDIVID OCH KULTUR
I Region Örebro län erbjuds patienterna återbesök och möten med dietist utifrån individuellt behov. Relationen till patient och anhöriga och hänsyn till patientens förutsättningar värderas högt. Det är viktigt att hela familjen blir involverade och kan stötta, till exempel vad gäller inköp och matlagning. – Lyhördhet till patientens önskemål och behov är a och o för att skapa goda förutsättningar för förändringsarbete. I mitt arbete träffar jag många patienter från andra kulturer och som talar andra språk. Det ger ett intressant kunskapsutbyte och det är en rolig utmaning att kulturanpassa kostråden. Vi arbetar ofta tillsammans med tolk och då gäller det att kommunicera på rätt nivå, säger Karin Westher. – God kommunikation är en viktig förutsättning för att tillsammans komma fram till lämpliga matvanor som kan hjälpa patienten till en bättre livskvalitet.
- Namn: Karin Westher
- Ålder: 30
- Ort: Örebro
- Examensår: Dietistexamen 2011, Masterexamen 2012
- Favoriträtt: ”Min farmors porterstek med kokt potatis, grönsaker och världens godaste sås.”
- Bästa matminne: ”All den goda mat jag åt tillsammans med familjen under en resa till Rom”
FAKTA OM DIABETES
- Minst 450 000 svenskar har diabetes, av dessa har 85-90 % typ 2-diabetes. Det finns stort antal som har typ 2-diabetes utan att ännu veta om det. 8 av 10 med typ 2-diabetes har övervikt eller fetma.
- Tidig och intensiv behandling av diabetes minskar risken för diabeteskomplikationer, såsom njursvikt, ögonskador, nervskador och hjärt-kärlsjukdom.
- Diabetes kostar samhället över 20 miljarder kronor per år – främst i form av följdsjukdomar. Källa: Nationella diabetesteamet
Kerstin Ramfelt: DIETISTEN LOTSAR FAMILJER OCH BARN MED DIABETES

PLATTFORM FÖR VÅRDUTVECKLING
Kerstin Ramfelt har nyligen avslutat en masterutbildning i kvalitetsförbättring på Jönköpings universitet. Projektarbetet utmynnade i ett coachprogram där familjer vars barn nyligen fått diabetes får stöd av mer erfarna föräldrar. Arbetet följs nu upp med en undersökning av vad ungdomarna själva vill ha ut av en app eller plattform kring diabetes. Målet är att bidra till en stärkt tro på den egna förmågan att klara av den egenvård som krävs – dygnet runt, året runt. Diabetes är en komplex sjukdom och maten är en av många viktiga pusselbitar. Kunskap, motivation, teknisk utrustning och stöd från familj och skola är några av de delar som måste fungera för att skapa en bra helhet. Samarbete, samstämmighet inom teamet och god kunskap om varandras områden är viktigt – och inte minst: att personen med diabetes står i centrum. I framtiden tror Kerstin Ramfelt att behandling och vård vid diabetes kommer att vara ännu mer skräddarsydd. De traditionella mottagningsbesöken kompletteras med e-besök, nätverk där man stöttar varandra, och smarta insulinpumpar som gör att fokus för nutritionsbehandling kan förskjutas till de mer långsiktiga effekterna av matvanorna. Patientregistret och all den information som finns där kommer att användas mer och på ett bättre sätt. Dietisten har en nyckelroll i all diabetesbehandling och alla inblandade behöver kunskap om helheten – bra matvanor, träning och insulin – för att nå fram till en god blodsockerreglering.LÄS SOM PDF
- Namn: Kerstin Ramfelt
- Ålder: 50
- Ort: Huskvarna
- Examensår: 1992
- Favoriträtt: ”Farmors rabarbersoppa”
- Bästa matminne: ”Middagen på Fäviken sommaren 2017 var magisk och fick mina ögon att tåras vid några tillfällen.”
Stig Mattsson: DIETISTEN NYCKELPERSON FÖR IDROTTARE MED DIABETES

FORSKNING SOM FÖRÄNDRAT SYNEN PÅ DIABETES OCH IDROTT
Stigs forskning om långvarig fysisk aktivitet, insulinjusteringar och kolhydratintag har medfört ett helt ”nytt tänk” kring hur personer med diabetes typ 1 kan genomföra långlopp som till exempel Vätternrundan eller Vasaloppet med en god blodsockerkontroll. Med bibehållna insulindoser och ökade mängder kolhydrater under aktiviteten får man ett mycket mer förutsägbart blodsocker än med tidigare upplägg, menar Stig Mattsson: – Min målbild är att alla som gillar att idrotta ska kunna göra det. En person som har diabetes ska inte hindras av att blodsockret är i obalans, och även efter fysisk aktivitet ska man kunna ha ett stabilt blodsocker och slippa få hypoglykemi under natten. Det ska vara glädje som präglar idrottandet – inte rädslan för att blodsockret ska bli för lågt. När det gäller barn och ungdomar påverkar blodsockerregleringen hela familjen – om man lyckas hålla blodsockret stabilt både under och efter träning kommer detta i allra högsta grad även att påverka föräldrarna och livskvaliteten på ett positivt sätt, eftersom oron minskar. – En levande dialog med alla inblandade är bästa sättet att skapa förståelse och en livsstil och beteende som resulterar i en bra glukoskontroll. God kunskap hos såväl vårdgivare som patienter och anhöriga ökar möjligheterna till en personcentrerad vård och ett bra liv med diabetes. Dietisten har en nyckelroll i all diabetesbehandling och alla inblandade behöver kunskap om helheten – bra matvanor, träning och insulin – för att nå fram till en god blodsockerreglering.LÄS SOM PDF
- Namn: Stig Mattsson
- Ålder: 56 år
- Ort: Falun
- Examensår: 2001
- Favoriträtt: ”Oxfilé med potatis och en rejäl sallad”
- Bästa matminne: ”När jag fick en lax på kastspöt i Lofoten, och grillade den direkt över öppen eld.”
Veronica Broström: DIETISTEN SKAPAR TRYGGHET VID DIABETES – I LIVETS OLIKA FASER

BIDRAR TILL KUNSKAP OCH FÖRSTÅELSE
– När man har diabetes får maten en väldigt central roll och varje dag står man inför massor av beslut som handlar om mat. Regelbunden kontakt med dietist ger kunskap och förståelse för samspelet mellan mat och insulin så att man blir ryggare i sina beslut. Även familj och anhöriga är välkomna så de får samma information och möjlighet att få svar på sina frågor. Dietisten har även en viktig roll inom Specialistmödravården, inte minst för gravida kvinnor med diabetes. – Under graviditeten har man inte bara ansvar för sig själv och sin egenvård – de beslut man fattar påverkar även barnet i magen. Att försöka matcha sina insulindoser och mat med graviditetshormoner, eventuella mataversioner, illamående och kräkningar innebär ytterligare utmaningar, både praktiskt och psykologiskt, då är det särskilt viktigt att ha en bra dietistkontakt, tänker Veronica Broström. De senaste tio åren har inneburit fantastiska tekniska framsteg inom diabetesvården, bland annat med insulinpumpar och sensorer som mäter blodsockret kontinuerligt. Det har varit en revolution, både för patienten och för dietistens roll, och utvecklingen går ständigt framåt: – Inför fysiska möten, eller kontakt via Skype, görs en elektronisk överföring av blodsockervärden, och information från pump och sensor. Man kan tydligt se hur måltiderna påverkar blodsockret och ge ännu mer individanpassade råd än tidigare. All ny teknik är fantastisk men kräver mer kunskap av både patienten och av oss som personal – kontinuerlig utbildning är ett måste, även i framtidens diabetesvård, konstaterar Veronica Broström.LÄS SOM PDF
- Namn: Veronica Broström
- Ålder: 42 år
- Ort: Kullavik
- Examensår: 2001
- Favoriträtt: ”Spaghetti och köttfärssås kan aldrig bli fel. Är väldigt förtjust i ost av olika slag.”
- Bästa matminne: ”Mina starkaste matminnen är oftast förknippade med resor. Senaste resan ligger färskast i minnet så jag får väl säga ananasen på Hawaii.”