Sektioner
Genom att klicka på rubrikerna kan medlemmar ta sig till respektive sektions sida för mer information.
|
Bariatrisk kirurgiSektionen ska verka för att varje patient som genomgår operation ska ha kontakt med legitimerad dietist i samband med sin operation. Sektionen ska också vara ett stöd för Sveriges yrkesverksamma dietister genom att utforma riktlinjer för kostråd som baseras på evidens och beprövad erfarenhet. Sektionen vill också bidra till en kunskapsutveckling inom ämnesområdet till såväl vårdpersonal som allmänheten. Kontakt: bariatriskkirurgi@drf.nu |
|
DiabetesMålsättningen med sektionens arbete är att alla personer med diabetes skall få adekvat kost och nutritionsbehandling. Sektionen bevakar behandlingsriktlinjer och forskning, granskar informationsmaterial och följer debatt i media. Sektionen har även ett samarbete med Svenska Diabetesförbundet, deltar och föreläser på utbildningar, kurser, konferenser och fortbildningsdagar, samt har ambitionen att vara en resurs åt kollegor. Kontakt: diabetes@drf.nu |
Enteral & parenteral näringstillförsel (vilande)Sektionens mål är att samla dietister med intresse inom enteral (näringstillförsel direkt till mag-tarmkanalen) och parenteral (intravenös näringstillförsel) nutrition, sprida kunskap samt att få fler dietister att engagera sig i nutritionsbehandling som innefattar parenteral nutrition. |
|
Födoämnesallergi (vilande)Sektionen för födoämnesallergi har som syfte att ta fram patientmaterial för matöverkänslighet så som histaminintolerans som idag saknas. Detta för att säkerställa att patienter i hela landet får uppdaterade råd och för att dietister ska känna sig säkra i att de ger evidensbaserade råd när det gäller matallergi och matöverkänslighet. |
|
Gastroenterologi och hepatologiSektionen inom gastroenterologi arbetar med att sprida kunskap till dietister och övrig sjukvårdspersonal inom gastroenterologiområdet. Målsättningen med sektionens arbete är att alla patienter med gastroenterologisk sjukdom ska få adekvat och enhetlig nutritionsbehandling oavsett var i landet de bor. Kontakt: gastroenterologi@drf.nu |
|
|
Gerontologi & Geriatrik (SiGN)Sektionen inom Gerontologisk och Geriatrisk Nutrition (SiGN) är en aktiv sektion för alla dietister som arbetar med, forskar om eller planerar att arbeta med äldre. SiGN har som målsättning att vartannat år anordna konferensen Geriatriska nutritionsdagarna, vara en remissinstans för äldrefrågor, och ett forum för små eller stora projekt som rör gerontologi och geriatrik. Kontakt: sign@drf.nu |
Hållbart ätandeSektionens vision, att främja ett hållbart ätande som är långsiktigt gynnsamt för både miljön och individens hälsa, har som primärt fokus att ta avstamp i livsmedelsproduktion- och konsumtion. Hållbart ätande är enligt nätverket god och näringsriktig mat som är hälsosam och hållbar ur ett långsiktigt perspektiv för individen, samhället och hela planeten. Begreppet hållbar utveckling inkluderar tre aspekter; social hållbarhet inklusive mänskliga rättigheter, ekologisk hållbarhet med hushållande av resurser för kommande generationer, samt ekonomisk hållbarhet vilket handlar om allas rätt till hållbar mat. Kontakt: hallbart@drf.nu |
|
KOLSektionen har som målsättning att utarbeta riktlinjer för nutritionsbehandling vid KOL baserade på aktuell forskning, sprida kunskap inom ämnesområdet till patienter, anhöriga, allmänheten samt personalgrupper inom hälso- och sjukvård, och inte minst vara en resurs för dietistkollegor runtom i landet. Kontakt: kol@drf.nu |
|
KvinnohälsaSektionen Kvinnohälsa arbetar för att samla dietister med ett intresse för eller som arbetar med nutritionsbehandling inom kvinnohälsa. Genom vårt arbete vill vi främja optimal nutrition genom hela kvinnans livslopp samt stödja långsiktig hälsa och välbefinnande. Vårt mål är att skapa en mer jämlik vård för kvinnor nationellt. Vi vill också bidra till en kunskapsutveckling inom området både för vårdpersonal och allmänhet. Andra viktiga mål är att utarbeta riktlinjer och material tillsammans, följa evidensläget, utbyta erfarenheter och öka gemenskapen och kommunikationen mellan oss dietister. Kontakt: kvinnohalsa@drf.nu |
|
Medfödda metabola sjukdomar (DIMMS)Sektionen DIMMS samlar dietister som jobbar med medfödda metabola sjukdomar på Sveriges tre center för nationell högspecialiserad vård, belägna i Göteborg, Lund och Stockholm. Syftet med DIMMS är att utbyta erfarenheter och kunskap för att utveckla vår expertis och våra arbetssätt. Målet är att ge uppdaterad och välriktad kostbehandling till patienterna. Tips från DIMMS: Kokböcker för personer med medfödd metabol sjukdom |
|
NeurologiSektionen för dietister inom neurologi bildades 2019. Sektionen avser att vara en kontaktyta där dietister som arbetar med neurologiska diagnoser kan utbyta erfarenheter, dela information om och från relevanta utbildningar samt sprida ny forskning och nya guidelines inom området. I nuläget sker kontakten medlemmar emellan framförallt i facebookgruppen ”dietister inom neurologi (DRF)” men man är också välkommen att höra av sig per mejl. Kontakt: neurologi@drf.nu |
|
|
NjurmedicinMålsättningen med sektionens arbete är att alla med njursjukdom ska få adekvat och enhetlig nutritionsbehandling oavsett var i landet de bor. Sektionen sprider kunskap och klinisk erfarenhet inom nutrition och njurmedicin till dietister och övrig sjukvårdspersonal. Vi utformar informationsmaterial samt utarbetar riktlinjer i samarbete med njurläkare. Sektionen samarbetar med Svensk Njurmedicinsk Sjuksköterskeförening (SNSF) med möjlighet att utforma egna programpunkter i anslutning till den årliga konferensen Njurmedicinskt Vårmöte. Om du är dietist och verksam inom njurmedicin har du möjlighet att vara med i ett mailnätverk, kontakta sektionen om du är intresserad. För att beställa material utvecklat av njursektionen – gå via denna länk Kontakt: njurmedicin@drf.nu |
|
ObesitasSektionen för obesitas samlar dietister som jobbar med medicinsk obesitasbehandling för vuxna. Genom att följa hur evidensläget och bidra till ökad kunskapsdelning inom ämnet önskar sektionen bidra till en mer jämlik och bättre vård för patienter med obesitas. Kontakt: obesitas@drf.nu |
|
Onkologi (DiO)Sektionens uppdrag är att stödja och utveckla dietistens yrkesroll genom att utveckla nutritionsbehandling som omfattar nutritionsproblem vid cancersjukdom. Kontakt: dio@drf.nu |
|
PediatrikSektionen arbetar med aktuella frågor och anordnar fortbildningsdagar för dietister inom pediatrik. Utöver styrelsen har sektionen ett antal arbetsgrupper som bevakar frågor inom sina respektive områden; allergi, barnhälsovård, barnnefrologi, diabetes, gastro & hepatologi, habilitering, kardiologi, medfödda metabola sjukdomar, neonatologi, neuropsykiatri, obesitas, ätovilja samt ätstöringar. Kontakt: pediatrik@drf.nu |
|
PsykiatriÄtstörningar, fetma, diabetes, malnutrition och undervikt förekommer inom psykiatrin, både i sluten och öppen vård. Behandling av dessa sjukdomstillstånd omfattar varierande insatser men kräver också en adekvat nutritionsbehandling. Arbetet med att uppdatera Riktlinjerna för nutritionsbehandling vid ätstörningar fortgår. När de är klara har sektionen som mål att arbeta mer mot andra psykiatriska diagnoser där nutritionsbehandlingen är en viktig faktor för att optimera patienternas livskvalitet. Kontakt: psykiatri@drf.nu |
|
StudentsektionenStudentsektionen arbetar för en ökad gemenskap och kommunikation mellan studenterna på studieorterna. Ett aktivt deltagande i sektionen ger studenter möjlighet att utveckla och stärka sin yrkesidentitet redan under studietiden och därmed underlätta steget ut i arbetslivet. Studentsektionen fungerar som en plattform varifrån studenterna kan engagera sig i frågor som de brinner för, dra igång projekt och driva viktiga nationella frågor relaterade till dietistutbildningen. Ett engagemang i sektionen ger dig som student värdefulla erfarenheter och meriter. Kontakt: studentsektionen@drf.nu |
Sidan uppdaterades 2024-12-05