DRF styrelse 2025/2026 – Antonia Andersson
På DRFs årsmöte 2025-04-02 presenterades styrelsen för verksamhetsåret 2025/2026. Lär känna styrelsemedlemmarna i deras intervjuer.
Vem är du?
Jag heter Antonia och är född i Blekinge där jag spenderade mina första år, lagom till skolstart styrde familjen flyttlasset till Malmö. 2015 bar flyttlasset av till Göteborg för att läsa till dietist och stå på egna ben. Under studietiden hittade jag min plats i Göteborg och efter examen blev jag kvar. Sedan examen har jag arbetat i primärvården samtidigt som jag läst vidare mot en masterexamen. Just nu kvarstår uppsatsen som fokuserar på att utvärdera en webbaserad viktminskningsbehandlingsmetod som jag, tillsammans med två kollegor, utvecklat under flera år. Vi är i nuläget mitt i datainsamlingsfasen – så även om det dröjer lite innan allt är klart, är det ju som man säger: den som väntar på något gott…
Mitt engagemang inom DRF började när jag gick med som samordnare i NCP-users, även om jag inte hade så bra koll på vårt riksförbund då. 2024 rekommenderade en av mina kollegor mig till valberedningen och jag blev invald i styrelsen och oj vilket jobb jag förstått att DRF gör!
Hur har det senaste året varit i styrelsen?
Oerhört lärorikt! Jag gick in i uppdraget utan tidigare erfarenhet av styrelsearbete och, som nämnt ovan, inte så stor kunskap om DRFs arbete – så mitt första år har till stor del handlat om att bli varm i kläderna och få en bild av allt som sker i organisationen. Det har varit spännande att ta del av allt DRF gör och det stora engagemanget från våra sektioner, arbetsgrupper, lokalföreningar och nätverk och medlemmar. Jag ser fram emot det nya året, att möta alla frågeställningar vi står inför med större förståelse och kunskap än förra året. Utöver styrelseuppdraget är jag kommunikations- och hemsideansvarig för DRF.
Hur tror du att DRF kan göra störst skillnad för sina medlemmar?
Jag tror framförallt på att fortsätta som vi gör – Att göra vår yrkesgrupp synlig i diverse sammanhang. Att fortsätta delta i debattartiklar, svara på remisser, delta i utbildningar och möten, helt enkelt fortsätta visa hur viktiga vi är i alla sammanhang! Att också fortsätta arbeta för en enad yrkeskår genom ett gemensamt fackspråk, kunskapsstöd och material som tas fram av våra sektioner och arbetsgrupper och som används av dietister runt om landet och fortsätta stötta varandra.
Vad gör du helst en ledig söndag?
Söndagar har länge känts som en “icke-dag” för mig – mest till för att förbereda inför kommande vecka. Men tack och lov har nya vanor skett och söndagar har nu blivit en uppskattad del av helgen.
Jag startar gärna söndagen med en lagom sovmorgon, följt av en frukost med en kompis och en promenad. Det är lagom att hemma till lunch och resten av dagen får gärna fortsätta i ett lugnt tempo – kanske med en bok i soffan eller på balkongen och ytterligare någon promenad med hunden. Dagen avrundas helst med en god middag.
Kort sagt: söndagar har gått från att vara en transportsträcka till att bli en riktigt härlig dag!