Om DRF
Dietisternas Riksförbund (DRF) bildades år 1977 och är en medlemsfinansierad yrkesförening för legitimerade dietister inom fackförbundet Naturvetarna. Majoriteten (70%) av Sveriges yrkesverksamma legitimerade dietister är medlemmar i DRF.
DRF:s vision: ”Hållbar nutrition för hälsa genom hela livet”
DRFs visionen visar riktningen för det strategiska arbetet mot 2025, där dietister och nutrition har en självklar plats i utvecklingen mot en hållbar och jämlik hälsa i befolkningen.
3 strategiska områden
DRF har tre strategiska områden som ska ge stöd i arbetet mot visionen.
- Brist på dietister och brist på tjänster för dietister
- Kompetensutveckling och karriär för dietister
- Betydelsen av hälsosamma och hållbara matvanor – effekt och nytta av dietistens arbete
Läs mer om respektive målområde här.
DRF:s organisation
Samtliga medlemmar utgör DRF och återfinns därmed i mitten av förbundet. Alla som vill kan bidra och det gör man genom att engagera sig i DRFs sektioner, arbetsgrupper, projektgrupper, lokalföreningar eller styrelse.
Mer djupgående information om DRFs organisation finner du här.
Samverkan med andra dietist- och nutritionsorganisationer
DRF är medlem i den europeiska dietistorganisationen EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians), samt i den internationella dietistorganisationen ICDA (International Confederation of Dietetics Associations).
DRF är även medlem i SWESPEN (Swedish Society for Clinical Nutrition and Metabolism) och ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism).
Vad DRF verkar för kortfattat:
- Vidareutveckla och fördjupa dietistens yrkesroll
- Sprida kunskap om hur samhället kan nyttja dietistens unika kompetens
- Utveckla och delta i det förebyggande hälsoarbetet i samhället och hälso- och sjukvården när det gäller hälsosamma levnadsvanor
- Initiera och stödja utvecklings- och forskningsprojekt inom nutritionsområdet
- Stimulera till och aktivt delta i samhällsdebatt inom ämnesområdet där DRF står fri och obunden mot företag och andra organisationer
- Vidareutveckla nutritionsbehandlingen inom hälso- och sjukvården