Lågproteinrecept från hela världen, kokbok

”LÅGPROTEINRECEPT FRÅN HELA VÄRLDEN – För dig som behöver proteinreducerad kost” är en kokbok för dem som behöver måttligt proteinreducerad kost. Thuy Nguyen är dietist på barnsjukhuset vid universitetet i Düsseldorf, där hon tar hand om patienter med avvikelser i proteinmetabolismen, och deras familjer. Deras önskemål fick henne att skriva denna kokbok. 

Det ligger Thuy Nguyen varmt om hjärtat att den här patientgruppen ska få möjlighet att äta hälsosamma, balanserade och varierade måltider. Det är viktigt att maten smakar bra och är lättlagad. Därför vill hon kunna erbjuda recept på maträtter som är hälsosamma, goda, proteinlåga, lättlagade, visuellt tilltalande och som kan serveras snabbt. Många av rätterna som presenteras passar hela familjen, men även vårdgivare och kockar kan ha nytta av recepten. En livslång lågproteinkost är inte bara en psykologisk utan också en ekonomisk utmaning för familjen. För att underlätta är recepten därför framtagna med få specialprodukter, eller helt utan.

Tanken är även att kokboken ska vara till hjälp i det dagliga arbetet för dietister som ger praktiska råd till patienter. 

Rättigheterna har förvärvats av läkemedelsföretaget Immedica pharma genom ett bidrag till författaren Thuy Nguyen som skapat och skrivit recepten. Kokboken har översatts från tyska till engelska och nu till svenska.

Den svenska versionen har granskats av Erika Forssell, dietist och kassör för DIMMS.

Kokboken kan beställas på kokboken@immedica.com

Vi tar tacksamt emot förslag på eventuella synpunkter, förbättringar, förslag på nya recept etc