För alla – Inspelade webbinarium

Webbinarium - NCP (2024)

Under 2024 tog Elin Lövestam, medlem i arbetsgruppen Informatik och Etisk kodex, fram sju  inspelningar om NCP. 

 







Hälsa och välbefinnande genom livet - fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor för årsrika (2024)

21 november 2024 arrangerade DRF tillsammans med Fysioterapeuternas riksförbund och Svenska Läkaresällskapets Levnadsvaneprojekt ett webbinar om hälsa och välbefinnande genom livet. Ta del av inspelningen.

Fullkornswebbinarie (2021)

 

Tisdagens en 9 november 2021 genomfördes DRFs inspirationswebbinarium om fullkorn. Nedan hittar du inspelningar av föreläsningarna.

Webbinariet i sin helhet (inkl. panelsamtalet med tre dietister) Fullkorn och hälsa – något nytt under solen?

Rikard Landberg, professor i Food and Health, Chalmers tekniska högskola

Fullkorn och funktionella magtarmbesvär (IBS)

Sanna Nybacka, leg. dietist och forskare på avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Göteborgs Universitet

Fullkorn vid diabetes – vetenskap och erfarenhet

Mette Axelsen, klinisk näringsfysiolog och docent vid Göteborgs Universitet

De största missförstånden och svaren om fullkorn

Maria Sitell, leg. dietist och kommunikationschef, Brödinstitutet

Hur vi lyfter fullkorn – nu och i framtiden

Elisabet Rytter, doktor i nutrition, Livsmedelsföretagen


Vill du läsa föreläsarnas svar på inskickade frågor (Q&A)?

Här hittar du föreläsarnas svar på åhörarnas frågor (Q&A). PDF

Eller undrar du var du hittar det material som presenterades i slutet?

Gå via denna länk för att hitta material om fullkorn – specialutformat för dietister! 

Mat och kultur genom livet (2021)

Torsdagen den 22 april 2021 genomförde DRF ett webbinarium tillsammans med Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och Transkulturellt Centrum.

Webbinariet riktade sig till hälso- och sjukvårdspersonal som möter patienter med migrationsbakgrund och hade fokus på hur vi på bästa sätt kan främja hälsosamma matvanor. Nedan hittar du samtliga föreläsningar. Längst ned hittar du dessutom en sammanställning av det material som föreläsarna tipsar om!

Möte eller krock mellan olika kulturer

I denna föreläsning får vi höra Carin Klefbom från Transkulturellt centrum. Föreläsningen kommer bland annat ta upp olika perspektiv på vad kultur kan vara och hur det kan komma att påverka oss i arbetet.

Att prata mat med familjer från olika kulturer

I denna föreläsning får vi höra Susan Sami och Larios Malki från Transkulturellt centrum. Föreläsning fokuserar på relationen till mat och måltider i olika kulturer sett utifrån barnfamiljens perspektiv.

Frågestund 1 – Carin, Susan & Larios

Här får vi ta del av förmiddagens givande frågestund med Carin Klefbom, Susan Sami och Larios Malki från Transkulturellt centrum.

Goda vanor för ett friskare liv – hälsoinformation på individens villkor

I denna föreläsning får vi höra Desiree Branovici och Birgitta Öberg från Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland. Föreläsningen kommer bland annat att beröra ”Goda vanor för ett friskare liv”, en modell som utvecklats för att sprida information om cancerprevention direkt till individen.

Du är din måltid – utmaningen att skapa identitet i en storskalig servering inom äldreomsorgen

I denna får vi höra Josephine Garpsäter, legitimerad dietist och ordförande för Dietisternas Riksförbunds sektion för geriatrik, som bland annat kommer beröra frågan: Hur kan vi anpassa maten på boende efter individens preferenser och önskemål?

Frågestund 2 – Desiree och Josephine

Här får ta del av den intressanta frågestunden som ägde rum på eftermiddagen med Desiree Branovici från Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland samt Josphine Garpsäter, leg. dietist och ordförande för Dietisternas Riksförbunds sektion för geriatrik.


Tips på material att använda i nästa patientbesök

Nutrition vid cancerbehandling (2021)

Torsdagen den 11 mars 2021 genomförde Dietisternas Riksförbund tillsammans med Cancerfonden, Nutritionsrådet på Akademiska sjukhuset och RCC Mellansverige ett webbinarium som berörde nutritionens betydelse under och efter cancerbehandling.

Här har vi samlat inspelningar av samtliga föreläsningarna.

Inledningstal – Klas Kärre

I denna video får vi höra inledningstalet av Klas Kärre, professor i molekylär immunologi vid Karolinska institutet.

Cancer utan risk för undernäring – Charlotta Rubin

Här hör vi Charlotta, legitimerad dietist och folkhälsovetare på Karolinska universitetssjukhuset, berätta om hur man kan tänka om mat under cancerbehandling när det fortfarande går bra att äta.

Cancer och ätsvårigheter – Karin Jontell

I denna video lyssnar vi till Karin Jontell, legitimerad dietist på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Karin ger oss en skildring av hur komplicerad relationen till mat kan bli under en pågående cancerbehandling, samt en inblick i hur en dietist kan jobba med patienter som har ätsvårigheter och cancer.

Alkohol och cancerbehandling – Sölvi Vejby

Här hör vi Sölvi Vejby, onkologisjuksköterska och doktorand på Akademiska sjukhuset, om vad forskningen visar om alkohol och cancer.

Antioxidanter och cancerbehandling – Martin Bergö

I denna video sammanfattar Martin Bergö, professor i molekylärmedicin vid Göteborg universitet, rådande evidensläge för antioxidanter och cancer.

Alternativ, komplementär och integrativmedicin – Kathrin Wode

Här hör vi Kathrin Wode, överläkare i onkologi och verksamhetsutvecklare RCC Stockholm Gotland, om sitt expertisområde: alternativ, komplementär och integrativmedicin inom cancervården.

From Fad Diets to Therapeutic Applications – Suzanne Dixon

I denna video berättar Suzanne Dixon, legitimerad dietist med masterexamen i epidemiologi och nutritionsvetenskap om varför det är komplicerat att forska på mat och nutrition, men hur det trots allt är viktigt. Suzanne berör även vanliga myter kopplat till cancer där hon ger en nyanserad förklaring och summerar vad vi i slutändan kan säga till patient som genomgår en cancerbehandling. Suzanne presenterar från Portland, Oregon, USA.

Migration, mat och hälsa (2020)

Mat, hälsa och migration

Levnadsvanor

Levnadsvaneprojektet har tagit fram filmer om alkohol, tobak, matvanor och fysisk aktivitet som finns samlade under en youtubelänk: https://www.youtube.com/channel/UCcQbjWEc_WwL7AgvKGKVjFw

Filmbank om levnadsvanor hos HFS nätverket: http://www.hfsnatverket.se/sv/filmer-och-bildspel/  

 

Föreläsning 2017 (film & åhörarkopior): 

Förhållningssätt och bemötande av personer med psykisk sjukdom och samtidig kroppslig sjukdom http://play.quickchannel.com/qc/?id=1tsfcd

Kl. 10:15-11:45 Psykisk ohälsa och kroppslig sjukdom. Föreläsningen behandlar även symptom, funktion, behandling vid olika psykiatriska tillstånd. (Jarl Torgerson, Docent i invärtesmedicin, Specialistläkare, Västra Götalandsregionen)

Kl. 13:15-14:00 Förhållningssätt och bemötande av personer med psykisk sjukdom. Vad är viktigt att tänka på i mötet? Kopplingar till personcentrerat arbetssätt. (Karin Lindersson, psykolog)

Kl. 14:30-15:30 Psykisk ohälsa och matvanor. Enkla råd i kvalificerat rådgivande samtal. (Erika Olsson, dietist, Psykosenheten, Akademiska sjukhuset)

Kl. 15:30-16:00 Sammanfattning, avslutning.

Åhörarkopior:

Personcentrerad och jämlik vård

En film från Vårdförbundet om personcentrerad och jämlik vård:


Sidan uppdaterades 2025-07-28