Teamet bakom Matkassen är Årets dietist

Julia Backlund och Tina Dahlberg saknade ett enkelt och konkret sätt att omsätta råden kring hälsosamma matvanor i praktiken. Då föddes idén till Matkassen – bra mat för dig och familjen. Arbetet med att utveckla och förbättra det uppskattade konceptet har pågått under flera år. Teamet får nu utmärkelsen Årets dietist för sitt sätt att inspirera och sprida matglädje, och underlätta för familjer att äta hälsosam, snabblagad och prisvärd mat.

Julia Backlund och Tina Dahlberg är legitimerade dietister vid Centrala Barnhälsovårdsenheterna inom Västra Götalandsregionen. Genom konceptet Matkassen har de gjort dietistens kompetens mer tillgänglig och många har uppskattat att kunna ställa frågor om såväl praktiska matlagningsknep som evidensbaserade kostråd.

– Det kan tyckas att världen inte behöver fler recept, men arbetet med Matkassen öppnar upp för dialog med familjerna och är ett positivt och roligt sätt att främja hälsosamma matvanor. Dietistens breda kompetens inom näring, hälsa, matkultur och matens påverkan på miljö och klimat gör att vi kan omvandla råd och rekommendationer till bra mat på tallriken så att det passar olika personers förutsättningar och behov, menar Julia Backlund.

Inspiration kring bra mat

Matkassen innehåller recept, veckomenyer och inköpslistor för familjer. Det är ett pedagogiskt material med enkla och snabblagade recept som utgår ifrån Nordiska Näringsrekommendationer. Inom konceptet arrangeras även event på familjecentralerna, ledda av dietist.

– Vid våra matkasse-event möter vi personal, föräldrar och barn. Vi håller temaföreläsningar, har provsmakning från receptbanken och svarar på frågor kring matvanor och barns ätande. Det ger ett värdefullt kunskapsutbyte kring mat och näring, och samtidigt bidrar det till mer matglädje och bättre folkhälsa, säger Tina Dahlberg.

Sprider kunskap och matglädje

Matkassen gör att hälsosamma matvanor blir mer tillgängligt för alla, oavsett ekonomi och matlagningskunskaper, och används av regioner och organisationer i det hälsofrämjande arbetet. Matkassen har tagits emot väl, både hos personal som inom olika områden använder den i tjänsten och hos privatpersoner. Konceptet rimmar även väldigt väl med Dietisternas riksförbunds arbete för jämlik hälsa och hållbara matvanor i livets olika faser.

– Vi vet idag genom forskning att hälsosamma matvanor är en av de mest avgörande faktorerna för att vi ska ha hälsa och förebygga ohälsa. En tidig satsning på matvanorna påverkar hälsan genom hela livet, säger Tina Dahlberg.

– Dietister gör skillnad genom att kommunicera hälsosamma matvanor. Att låta dietister jobba med hälsofrämjande och förebyggande arbete på det här sättet kan ge stora vinster för såväl hälsa som ekonomi, och borde prioriteras i större omfattning.

– Det positiva är att den stora ohälsa vi ser idag kopplat till matvanor går att vända, genom förebyggande arbete och tidiga insatser, konstaterar Julia Backlund.

Text: Kajsa Asp Jonson 

Julia Backlund och Tina Dahlberg, båda verksamma vid Centrala Barnhälsovårdsenheterna inom Västra Götalandsregionen, får utmärkelsen Årets dietist för sitt arbete med konceptet Matkassen – bra mat för dig och familjen. Foto: Privat