Informatik & Etisk kodex

Arbetsgruppen bildades 2003 i syfte att skriva en etisk kod för dietister. Koden utkom första gången 2005 och revideras regelbundet. Den senaste versionen är från 2022. För att ytterligare hjälpa dietisten i sitt arbete har gruppen även publicerat en etisk analys. Här finns exempel på hur dietisten kan gå tillväga för att göra en etisk analys utifrån egna frågeställningar.

Gruppen har videokonferenser ca två gånger per termin och har därutöver aktiv kontakt via mejl.


Terminologi 

I samband med arbetet med den etiska koden blev det tydligt att dietister i Sverige saknade ett gemensamt fackspråk. Gruppen började därför också arbeta med terminologifrågor och att definiera termer som är centrala för dietistens yrkesutövning. Arbetsgruppen har utarbetat en terminologi där termer som är viktiga för dietistens yrkesutövning har definierats. För ytterligare hjälp att hitta termer och definitioner hänvisar vi till Socialstyrelsens termbank samt Rikstermbanken.


Nutritionsbehandlingsprocessen (NCP)

Sedan 2010 arbetar gruppen även med att stödja svenska dietister i implementeringen av nutritionsbehandlingsprocessen (NCP) och NCP-terminologin (NCPT). Den amerikanska dietistorganisationen ”The Academy of Nutrition and Dietetics” har utvecklat en standardiserad modell för dietisters arbete, den så kallade NCP-modellen. En tillhörande terminologi (NCPT), det vill säga ett unikt standardiserat språk för dietisters arbete och dokumentation har samtidigt utvecklats. Som första dietistorganisation i Europa översatte DRF 2010-2011 i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset NCPT (dåvarande IDNT). Denna terminologi reviderad regelbundet i enlighet med The Academys uppdateringar, och den senaste revideringen gjordes 2021. De första versionerna trycktes i pappersform, men sedan 2014 finns terminologin i elektronisk form på denna länk (inloggningsuppgifter krävs, vilket du som DRF-medlem kan få här.

Anordnandet av användarkonferenser för NCP och NCPT parallellt med att översätta NCPT-manualen tog tidigare en stor del av gruppens tid i anspråk. På senare år det översättningen som tar mest tid då samtliga dietistutbildningar har inkluderat NCP och NCPT i sin undervisning.

I vissa delar av Sverige är dietister hänvisade att dokumentera enligt ICF. Detta ställer till med en hel del problem och med anledning av detta formulerade gruppen år 2013 skrivelsen Nutritionsdokumentation och ICF riktad till Socialstyrelsen.

I dag har dietister inom allt fler dietistenheter i Sverige börjat arbeta och dokumentera utifrån delar av NCP och NCPT. Målsättningen är att alla Sveriges dietister i framtiden ska arbeta enligt en gemensam modell och terminologi, vilket DRF formulerat i ett ställningstagande där vi rekommenderar införandet av NCP och NCPT. Läs ställningstagandet på engelska via denna länk.

NCPT är numera även översatt. Förutom på svenska finns terminologin i dag på många språk vilket exempelvis underlättar i internationella studier. Mer information om översättningen av NCPT hittar du på denna länk.


NCP – Superusers

NCPsuperusers är ett nätverk för dig som vill ta eller redan tar ett lite större ansvar för implementering och utveckling av NCP i din verksamhet. För att bli en NCPsuperuser behöver du inte vara expert på NCP. Det viktigaste är att du har intresse av att bidra till utveckling och implementering av NCP på din arbetsplats. NCPsuperusers samordnas av DRFs arbetsgrupp för informatik och etisk kodex.

Hur funkar nätverket?
Nätverket kommunicerar via en maillista och en Facebookgrupp där man kan ställa frågor, ge synpunkter, dela erfarenheter mellan NCPsuperusers. DRFs arbetsgrupp för informatik och etisk kodex delar också nyheter om bl a uppdateringar av NCP i nätverket. Vårt mål är att träffas digitalt fyra gånger per år. Inför dessa möten är alla välkomna att ge förslag på vad vi ska ta upp.

Ni väljer själva på vilken nivå en NCPsuperuser ska verka och vi välkomnar deltagare från olika arbetsplatser: klinik, sjukhus, primärvårdsenhet, kommun, landsting eller region. Önskvärt är att alla Sveriges dietistverksamheter har tillgång till en NCPsuperuser på något sätt för att implementera och vidareutvecklas i sitt arbete med NCP.

Vill du vara med?
Mejla ditt namn och arbetsplats och gärna några korta rader om hur långt ni kommit med implementeringen på din arbetsplats, klinik, sjukhus, primärvårdsenhet, kommun, landsting eller region till ncpsuperusers@drf.nu

Välkomna till NCPsuperusers hälsar nätverkets samordnare:

Agneta Lind, dietistprogrammet Göteborgs Universitet
Antonia Andersson, Primärvårdens dietistenhet i Göteborg
Sara Andersson, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm
Ylva Orrevall Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm


Material

Material relaterat till gruppens arbete tex presentationer, rapporter och artiklar finns tillgängliga på denna länk.


Kontakt

informatikochetiskkodex@drf.nu


Medlemmar

Arbetsgruppen består av medlemmar från olika delar av Sverige och med olika kompetenser. Är du intresserad av etik och terminologifrågor och skulle vilja delta i gruppens arbete? Hör i så fall av dig till någon av oss!

Elin Lövestam
Agneta Lind
Elisabet Rothenberg
EwaCarin Sehlstedt
Jenny McGreevy
Karolina Kobetski
Ylva Dernbrant
Ylva Orrevall
Anneli Bylund