Hälsofrämjande sjukhusmåltider

I projektet har bland annat två uppmärksammande av offentliga måltidens dag gjorts 2021 och 2022 och en debattartikel har skrivits.

Syfte

Syftet med projektet är att lyfta betydelsen av den offentliga måltidens möjlighet att sprida kunskap om hälsosamma matvanor. Insatsen syftar i ett längre perspektiv att öka möjligheterna för patienterna att nås av ett enhetligt budskap från hälso- och sjukvården. DRF vill genom aktiviteten bidra till att sjukhusmåltiden blir mer kunskapsbaserad, mer patientcentrerad men också utbildande kring hälsosamma matvanor för prevention och behandling av kroniska sjukdomar.

Mål och vision

  • Att maten på sjukhus integreras som del av behandling, oavsett om patienten har behov av hälsofrämjande nutrition sjukdomsspecifik nutrition eller nutritionsbehandling för undernäring.
  • Att maten prioriteras bland all vårdpersonal och används som ett pedagogiskt redskap för att på kort och lång sikt närma sig hälsa för varje individ.

Kontakt

Naman Limani
Leg. dietist och masterexamen i klinisk nutrition
naman.limani@drf.nu