Hälsofrämjande sjukhusmåltider
Syfte
Syftet med projektet var att lyfta fram betydelsen av den offentliga måltidens möjligheter att sprida kunskap om hälsosamma matvanor. Insatsen syftade på längre sikt till att öka patienternas möjligheter att nås av ett enhetligt budskap från hälso- och sjukvården. DRF ville genom aktiviteten bidra till att sjukhusmåltiden blev mer kunskapsbaserad, mer patientcentrerad men också utbildande kring hälsosamma matvanor för prevention och behandling av kroniska sjukdomar.
Mål och vision
- Att maten på sjukhus skulle integreras som en del av behandlingen, oavsett om patienten hade behov av hälsofrämjande nutrition, sjukdomsspecifik nutrition eller nutritionsbehandling för undernäring.
- Att maten prioriterades bland all vårdpersonal och användes som ett pedagogiskt redskap för att på kort och lång sikt närma sig hälsa för varje individ.
I projektet har bland annat två uppmärksammanden av Offentliga måltidens dag genomförts under 2021 och 2022, flera föreläsningar/ workshops hållits och en debattartikel har skrivits. Även ett kunskapsunderlag med syfte att kartlägga erfarenheter från patienter och sakkunniga kring maten på sjukhus och dess hälsofrämjande roll har tagits fram.
Projektet är för närvarande vilande, men frågor är välkomna och kan ställas till projektledaren.
Kontakt
Naman Limani |
Leg. dietist och masterexamen i klinisk nutrition naman.limani@drf.nu |