Ny SBU-rapport: Effekten av vitaminer, mineraler samt medicintekniska produkter vid förkylning

SBU

Osäkert eller inget vetenskapligt stöd för kosttillskott och mun- och nässprayer vid förkylning.

Entydigt vetenskapligt stöd saknas för effekten av vitaminer, mineraler eller medicintekniska produkter i samband med en förkylning. Det visar en sammanställning av kunskapsläget som SBU gjort på uppdrag av regeringen.

SBU:s uppdrag innefattade vitaminerna B6 och B12, C-vitamin, D-vitamin, magnesium, selen och zink samt medicintekniska produkter framför allt i form av mun- eller nässprayer. Syftet var att ta reda på det vetenskapliga kunskapsläget kring om dessa kan förhindra, lindra, förkorta eller bota förkylningar. En sökning efter vetenskaplig litteratur har genomförts i internationella databaser.

Resultaten visar att C-vitamin möjligen har en liten förebyggande effekt på förkylningar medan D-vitamin och zink troligen inte har någon förebyggande effekt. C-vitamin kan möjligen förkorta en förkylning, men effekten är liten. Zink kan möjligen förkorta, men inte lindra, en förkylning.

Sammanställd forskning saknas om effekterna av vitamin B6, vitamin B12, magnesium och selen vid förkylning. Det gäller även för kombinationer av olika vitaminer och mineraler.

Det går heller inte att avgöra om olika typer av medicintekniska produkter kan förhindra, lindra, förkorta eller bota förkylning. Här behövs välgjorda studier med så liten bindning till tillverkarna som möjligt.

Publikation: Effekten av vitaminer, mineraler samt medicintekniska produkter vid förkylning (sbu.se)

Lämna ett svar