Fokus på fullkorn – material
Ett dagsintag av fullkorn – 3 portioner per dag
Nedan ges exempel på hur ett dagsintag av fullkorn kan se ut för att komma upp i 75 gram per dag.
Innehåll på respektive bild
Bild 1: Fullkornspasta, fullkornsbröd, fullkornstortilla
- 155 g kokt fullkornspasta (55 g fullkorn)
- 1 skiva fullkornsbröd à 35 g (t.ex. Kärnsund) (10 g fullkorn)
- 1 st fullkornstortilla à 40 g (10 g fullkorn)
Bild 2: Müsli, knäckebröd, fullkornsbulgur
- 40 g müsli med 50% fullkornsinnehåll (20 g fullkorn)
- 1 st knäckebröd à 12 g (12 g fullkorn)
- 140 g kokt fullkornsbulgur (45 g fullkorn)
Bild 3: Havregrynsgröt, knäckebröd, rågbröd
- Havregrynsgröt på 1 dl havregryn (35 g fullkorn)
- 2 st knäckebröd (25 g fullkorn)
- 1 skiva rågbröd à 35 g (15 g fullkorn)
Affischer för nedladdning
Vi har också tagit fram affischer på tema fullkorn. Nedan finner du en som visar fullkornsinnehåll i vanliga livsmedel, en som visar tre förslag för dagsintag samt en där vi sammanställt forskningsbaserade argument om varför intaget av fullkorn är viktigt. Affischerna kan förslagsvis användas i samtalet med patienter eller sättas upp i väntrum.
Affisch med fullkornsprodukter – hur mycket fullkorn finns det i vanliga livsmedel
Affisch med tre förslag på dagsintag för fullkorn
Affisch med forskningsbaserade argument om betydelsen av att äta fullkorn
Fler affischer framtagna för dietister
Dessutom har vi tagit fram ytterligare två affischer som vi tänker kan vara hjälpsamma i samtalet om hälsosamma levnadsvanor!