Ny ambitiös styrelse på plats

Vid årsmötet i mars byttes en stor del av DRF:s styrelse ut och förbundet fick en ny ordförande. – Det känns viktigt att arbetet inte avstannar, utan att vi håller samma höga nivå som vi haft under ledning av Susann Ask, säger Sophie Cairns som är angelägen om att förvalta det förtroende som hon har fått i och med att hon valdes in som ny ordförande.

På bilden ses samtliga DRFs åtta styrelseledamöter. 

DRF är ett litet förbund med stort engagemang inom många olika områden. Att få upp nutritionsfrågorna högre på agendan inom äldreomsorgen och övrig kommunal verksamhet har för tillfället hög prioritet, samtidigt som kommunikationsarbetet går som en röd tråd.

– Både internt och externt är kommunikationen en viktig fråga som vi har med oss hela tiden. Den satsningen är långsiktig och central, säger Anna Jörnvi som är kommunikationsansvarig och vice ordförande. Det ska bli mer känt vad som händer i förbundet och vilka mervärden man har som medlem i DRF. Och det ska bli lättare att ta kontakt med styrelsen. 

”Det ska bli mer känt vad som händer i förbundet och vilka mervärden man har som medlem i DRF”

Engagemang för gemenskap med kollegor 

Anna Jörnvi och Simon Ivarsson (kassör) är de två som är kvar från den avgående styrelsen. Sophie Cairns är ny på platsen som ordförande men var med som styrelseledamot för ett tiotal år sedan, hon lyfter fram att hon har fått en bra överlämning och introduktion i sin nya roll. Till vardags jobbar hon på lasarettet i Enköping, ett mindre sjukhus i Region Uppsala. Där är hon ensam dietist med uppdrag inom både slutenvård och öppenvårdsmottagning.

– I hela mitt yrkesliv har jag jobbat på ensamma positioner. Det är nog för att få gemenskapen med dietistkollegor som är som det är så viktigt för mig att ha ett engagemang utanför jobbet, tänker Sophie Cairns.

Anna Jörnvi gick med i DRF redan som student, och engagerade sig sedan i lokalföreningen i Uppsala. Även för henne var möjligheten bygga nätverk med kollegor en stor anledning till att gå med. Hon kände att hon ville göra mer för att bidra och tog kontakt med styrelsen.

”Det är ett engagerat gäng som tar uppdraget seriöst och vill bidra till att göra det bättre för alla dietister i Sverige” 

Den nya styrelsen representerar en bred erfarenhetsbank, med stor respekt för styrelsearbetet.
– Det är ett engagerat gäng som tar uppdraget seriöst och vill bidra till att göra det bättre för alla dietister i Sverige, säger Anna Jörnvi.

Medlemmarna är DRF 

– Nästa steg är att tillsammans gå igenom DRF:s vision och strategiska plan så att de på ett ännu tydligare sätt ska genomsyra vårt arbete, säger Sophie. Jag ser fram emot att ta avstamp i detta och komma vidare som arbetsgrupp – men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är styrelsen som gör jobbet.

– Det är medlemmarna som är DRF, vi gör det tillsammans, poängterar Anna Jörnvi. Mycket arbete görs genom sektionerna, arbetsgrupperna, lokalföreningar och av enskilda medlemmar. Styrelsen är engagerade i många frågor men ska först och främst samordna och fördela arbetet. 

Tillsammans representerar den nya styrelsen många av de olika områden där medlemmarna finns – hälso- och sjukvården, livsmedelsbranschen och näringslivet. Att tillsammans gå igenom förbundets vision och strategi är viktigt för att prioritera rätt och jobba långsiktigt. 

”Vi ser väldigt gärna att fler engagerar sig och bidrar med sin erfarenhet och kunskap.”

– Det finns så mycket vi kan göra, men vi har inte resurser för att göra allt vi vill på en gång. Vi ser fram emot att samla oss och jobba vidare i samma anda som tidigare styrelse och vi ser väldigt gärna att fler engagerar sig och bidrar med sin erfarenhet och kunskap. Det är viktigt att man som medlem känner att ”här är dörren öppen”, avslutar ordförande Sophie Cairns.

Text:  Kajsa Asp Jonson


Nyfiken på mer?

Intervjuer med de enskilda ledamöterna hittar du här!